İran: Askerlerimiz Suriye'de Esir Alındı

İran: Askerlerimiz Suriye'de Esir Alındı

İran Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı İsmail Kosari, Suriye'de Halep'e bağlı 13 askerlerinin öldüğü Han Tuman'daki çatışmalarda , 5 ya da 6 İranlı askerin muhalifler tarafından esir alındığını açıkladı.

İran basınında çıkan haberlere göre parlamento üyesi ve Savunma Komitesi Başkanı İsmail Kosari, Halep'te Han Tuman'da İranlı askerlerin esir alındığını açıkladı. Kosari, "Son sayılara göre 13 asker öldürüldü, 18'i yaralandı, 5 ya da 6 kadarı ise esir alındı" dedi.

Cuma günü Halep'e yaklaşık 15 kilometre mesafede ve Suriye rejiminin kontrolünde olan Han Tuman, muhaliflerin eline geçmişti. Çatışmalarda rejimin yanında savaşan 13 İran Devrim Muhafızı öldürülmüş, böylece İran Suriye'de tek seferde en büyük kayıplarından birini yaşamıştı.

Kosari'nin açıklamasıyla İran ilk kez Suriye'de askerlerinin esir düştüğünü kabul etmiş oldu. Daha önce Aralık ayında muhalifler yine Han Tuman'da 2 İranlı askeri esir aldıklarını açıklamış, ancak Tahran bu bilgiyi teyit etmemişti. 

Aralarında Nusra Cephesi'nin de olduğu muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu'nun saldırısı sonucu Han Tuman, Cuma günü el değiştirmişti.

Bir süre önce Lazkiye ve Şam'da ateşkes yapılması için anlaşan ABD ile Rusya, şiddetli bombardımanın ve çatışmaların yaşandığı Halep'in de ateşkes kapsamına alınması için geçtiğimiz hafta mutabakata varmıştı. İran ise muhaliflerin ateşkesi yeni saldırılar düzenlemek için bir fırsat olarak kullandığını savunuyor.

Kaynak: Al Jazeera