Irak'ta yine komik bahane: IŞİD kimyasal tesis ele geçirmiş

Irak'ta yine komik bahane: IŞİD kimyasal tesis ele geçirmiş

Medyada IŞİD'in Saddam'ın kimyasal fabrikasını ele geçirdiği ve buradaki kimyasal materyalleri kullanabileceği yönünde haberler yapılmaya başlandı... Unutulan bir şey ise Irak'ta 12 seneden beri devam eden ABD hakimiyeti.

Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün El-Mutana'da Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in kurduğu kimyasal silah tesislerine girdiği öne sürüldü. ABD, 2002’de de Saddam’ın kimyasal silah ürettiğini iddia ederek Irak’ı işgal etmiş fakat 12 yıllık işgali boyunca bu yönde herhangi bir delil sunmamıştı. 12 sene Irak'ı işgal altında tutan ABD'nin eğer varsa böyle bir kimyasal tesis, bunu niçin yok etmediği de ayrı bir mizah konusu.

AFP ve İsrail’in Hareetz gazetesinde yer alan haberlerde, örgüt mensuplarının Irak Savaşı sırasında hasar gören fakat içerde hala bazı kimyasal materyaller bulunduğu öne sürülen bu tesise girdiği iddia edildi. Haberlerde örgütün içerideki silahları kullanmasının bölge için felakete yol açacağı savunuldu.

ABD’nin 2002 yılında da Irak’ı kimyasal silah üretildiği bahanesiyle işgal ettiği biliniyor. 12 yıllık işgal boyunca ABD, dünya kamuoyuna bu yönde herhangi bir delil sunamamıştı. Bu tarz haberlerin ABD’nin Irak’a yeniden girmesi için üretildiği ifade ediliyor.

Öte yandan Wall Street Journal gazetesine konuşan fakat ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkili IŞİD'in savaş sonrasında bu tesiste kalan materyallerden silah yapma kapasitesinde bir örgüt olmadığını belirtirken tesiste kalan silah parçalarının hasar gördüğüne ve taşınamayacak kadar ağır olduğuna dikkat çekiyor.

 

DÜNYABÜLTENİ