Irak'ta tarihi zirve, yoğun gündem

Irak'ta tarihi zirve, yoğun gündem

Irak, 22 yıl sonra ilk kez, Arap Birliği toplantısına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 21 ülkenin liderlerinin katıldığı toplantının ana gündemi, Suriye ve su sıkıntısı...

ağdat’ta Perşembe günü toplanacak Arap zirvesinde Suriye de katliamların durması için ulusal diyalog yapma çağrısı bekleniyor. Arap ligi genel sekreterinin ifadelerine göre zirvede BM barış elçisi Kofi Annan’ın çözüm planını desteklemek için de ortak bir karar alınması planlanıyor.

Taslak çerçevesinde, Suriye hükümetinden “ operasyonları hemen durdurması, sivilleri koruması ve Suriye halkının istediği değişim ve reformları talep etmesi için barışçıl gösterilerin yapılmasına izin vermesi” istenecek.

Arap ligine üye ülkelerin temsilcileri tarafından hazırlanan ve bugün Bağdat’ta toplanan Arap dışişleri bakanlarına sunulacak olan taslakta, “Suriye hükümeti ve muhalifler, ortak elçilerle görüşmeye çağırılırken, Arap ligi ve BM genel kurulundan Suriye’deki kriz için oluşturulan çözüm planı çerçevesinde müzakereler yapmaya çağrısı bulunuyor.

Fransa basınının bir nüshasını elde ettiği karar taslağında ayrıca, Suriyeli muhalifler tek bir safta birleştirilmeye ve ülkede demokratik hayatın gerçekleştirilmesi için ciddi ortak görüşmelerin yapılması gerekliliği vurgulanıyor.

Taslakta, Suriye ordusunun Humus'un Baba Amr bölgesinde bir ay süren operasyonları katliam ve insanlık suçu olarak görülüyor ve şiddetle eleştiriliyor. Bu noktada, BM güvenlik konseyinden suriyedeki kanlı operasyonların acilen ve kapsamlı bir şekilde durdurulması yönünde Arap girişimcileri ve Arap birliğinin aldığı kararlara uygun hareket etmesi isteniyor.

FİLİSTİN DE MASADA OLACAK

Arap Birliği genel sekreteri Nebil Arabi, dün Bağdat’ta yaptığı açıklamada, Arap dışişleri bakanlarının ananın Suriye için hazırladığı çözüm planını destekleyeceğini bildirdi.

Nebil ayrıca, Filistin konusunun da toplantıda tartışılacağını vurgulayarak, Filistin başbakanı Mahmut Abbas’ın barış sürecinin geleceği konusundaki görüşlerini değerlendireceklerini söyledi. Arabi, Bununla beraber, Somali ve Yemendeki gelişmelerle Orta doğuyu nükleer silahlardan arındırma çalışmalarının da arap zirvesinin gündeminde olduğunun altını çizdi.  

Zirveye katılan heyet başkanları Golan Tepeleri, Lübnan sorunu, terörizm ver mücadele yolları ve Arap birliği yasa taslağıyla ilgili konuları da ele alacak.

ÖNCELİK SU SIKINTISINDA

Zirveden hemen önce bir araya gelen heyet liderleri, ortak ekonomik ve sosyal sorunlarla ilgili bir dizi konuyu görüştü. Bu çerçevede bir açıklama yapan Irak ticaret bakanı Hayrullah Hasan Babekir, bakanların doğal afetlerden oluşan tehlikeyi en aza indirgeme, su güvenliği ve turizm gibi stratejik konuları ele aldıklarını bildirdi.

Kuraklığın ve isyanların çökerttiği Ortadoğu ekonomisini canlandırmak için çözüm aranacak olan zirvede kalkınma için turizm başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği sağlanmaya çalışılacak.

Suriye’deki krizi bile bir kenara bırakıp önce ekonomi, doğal afetler ve su sıkıntısına değinilecek olan zirveye, Birleşmiş Milletler-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın Perşembe günü katılacağı öngörülüyor.

Zirve için kentte yoğun güvenlik önlemleri alınırken, yüz bine yakın asker ve polisin görevlendirildiği bildiriliyor.

Irak yönetimi, toplantı öncesinde Bağdat'ta tam bir seferberlik başlattı. Üç milyon çiçek, yarım milyon ağacın dikildiği kent için 1 milyar dolara yakın para harcandı.