Irak'ta Siyasetçiler DAEŞ'i Görüştü

Irak'ta Siyasetçiler DAEŞ'i Görüştü

IKBY Başkanı Barzani, bölgedeki tüm siyasi parti yöneticileriyle bir araya geldi. Kürdistan Soyalist Partisi Sekreteri Abdullah: "Terör örgütü DAEŞ'in bölgedeki varlığı, Irak merkezi hükümetiyle yaşanan sorunlar ve Kürtlerin kendi kaderini belirleme hakkı

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Hükümet yetkilileri, Parlamento Başkanı ve bölgede faaliyet gösteren tüm siyasi parti yöneticilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.
Barzani'nin Selahaddin ilçesindeki resmi konutunda gerçekleştirilen toplantıya, IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul, Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve siyasi partilerin yönetici ve temsilcileri katıldı.
Başkanlığı resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Barzani'nin, ABD ve diğer Avrupa ülkelerine yapmış olduğu ziyaretin detaylarının anlattığı belirtildi.
Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe ve petrol krizinin ana gündem maddeleri olarak ele alındığının aktarıldığı yazılı açıklamada, Barzani ve beraberindeki heyetin, ABD ve Macaristan ile Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretlerde IKBY'nin bağımsızlık sürecinin konuşulduğu ifade edildi.
Bağdat yönetimiyle yaşanan sorunların yasal yollarla çözülmesi gerektiği aktarılarak şunlar kaydedildi:
"Bundan sonra Irak merkezi hükümetinin, Kürtlerin hakkı olan bütçe ve giderlerini kesmemesi lazım. Kürdistan ve Irak hükümetinin ortak hareket ederek vermiş oldukları kararları yerine getirmesi ve bunları aksatmaya uğratmamasını gerekiyor. Bu sorunların en kısa sürede yasal yollarla çözülmesi elzemdir. Böyle bir girişim, Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesinde ve ilişkilerin iyileştirilmesinde etkili olabilir."
Ayrıca toplantıya katılan siyasilerin, IKBY hükümetinin bölgedeki ekonomik krizi ortadan kaldırmak, halkın üzerindeki yükü hafifletmek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için yaptığı tüm girişimleri desteklendiği hatırlatılarak, "Bunun için de 2014 yılında çıkarılan maliye yasasının vermiş olduğu ekonomi politikası aynı şekilde devam edilmelidir" ifadelerine yer verildi.
"Kürt halkı kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir"
Kürdistan Soyalist Partisi Sekreteri Balen Abdullah, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede son zamanlarda güvenlik gelişmeleri ve tartışılan bütün konuların ele alındığını söyledi.
Toplantıda terör örgütü DAEŞ'in bölgedeki varlığı ve Irak merkezi hükümetiyle yaşanan sorunlar ile bağımsızlık konularının ana temel başlıklar olduğunu kaydeden Abdullah, şunları paylaştı:
"Siyasi parti temsilcileri olarak Kürt halkının kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğunu dile getirdik. Amerika Birleşik Devletleri'nin ve batı ülkelerinin Kürt halkına bakış açısının değiştirmesi gerektiğini konuştuk. Artık Kürtlere doğrudan destek vermeleri gerekiyor. Herkes, Kürtlerin kendi kaderini belirleme referandumu hakkına sahip olduğunu bilmeli ve buna saygı duymalıdır. Referandumun ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir tarih yok. Ancak Kürdistan parlamentosu gerekli çalışmaları yürüterek buna karar verecektir. Bundan sonra batılı ülkelerin yapılacak referandumu anlamalarını sağlamak için elimizden geleni yapacağız."
Barzani, 5 Mayıs 2015 tarihinde ABD'ye resmi bir ziyarette bulunarak ABD Başkanı Barack Obama ve diğer yetkililerle görüşmüş daha sonra Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde temaslarda bulunmuştu.