Irak'ta seçimlere katılım yüzde 60

Irak'ta seçimlere katılım yüzde 60

Irak'ta Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 60 olduğunu bildirdi.

Komiserliğe bağlı Seçim İdaresi Başkanı Mikdad eş-Şerifi, yaptığı açıklamada, parlamento seçimlerinde, kayıtlı 20 milyon 232 bin 499 seçmenden 12 milyon 191 bininin oy kullandığını söyledi.

Şerifi, "Bu oldukça büyük bir oran. Komiserlik, oy sayım ve sıralama işlemleri ile sonuçların ilan edilmesinin şeffaflık içinde yapılması konusunda çok istekli" dedi.

Şerifi ayrıca, 2010'da yapılan seçimlere katılım oranının yüzde 62,4 olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği Başkanı Serbest Mustafa da seçimlerin katılım açısından büyük başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Sandıkların yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde oy sayım merkezlerine nakledildiğini ifade eden Mustafa, seçim sonuçlarını açıklama konusundaki tek yetkilinin  Irak Bağımsız YüksekSeçim Komiserliği olduğunu dile getirdi.

Bütün siyasilerden gerekli prosedürlere bağlı kalmaları ve çalışmalara gölge düşürecek adımlardan uzak durmalarını isteyen Mustafa, bütün uluslararası ve yerel kuruluşları da oy sayım işlemleri sırasında hazır bulunmaya davet etti. 

Mustafa, seçimlerin 4 bin 900 gazeteci tarafından takip edildiğini, uluslararası gözlemci sayısının ise bin 400 olduğunu kaydetti.

Irak'ta, 36 koalisyon ve 71 siyasi grubun oluşturduğu 107 listeden 9 bin aday, 328 sandalye için yarıştı.