Irak'ta İçki  Yasaklandı

Irak'ta İçki Yasaklandı

Irak'ta ABD işgaliyle birlikte serbest olan alkol satışı ve kullanımı 13 yıl aradan sonra yeniden yasaklandı. Irak meclisi, alkolün satılmasını, üretilmesini ve ithalatını yasakladı.

Saddam Hüseyin dönemindeki alkol kısıtlaması ABD işgaliyle birlikte serbest hale gelmişti. Ancak Saddam sonrası Mehdi Ordusu ve bazı silahlı örgütlerin etkisiyle de bir süre alkol satışları serbest yapılamıyordu. 2008 yılında ise bu örgütlerin etkisiz hale gelmesinden sonra alkol satışları yeniden serbest hale gelmişti.

Irak'a Türkiye, Almanya, Lübnan ve Yunanistan'dan içkiler geliyor. Alkollü içki satılan dükkanlar yoğun güvenlik tedbirleri alınan Yeşil Bölge civarında ve kontrol noktaları yakınlarında açılıyor.

Devrik diktatör Saddam Hüseyin döneminde Irak'ta alkollü içkiler serbestçe satılıyor ve çok yaygındı. Saddam Hüseyin, 1991 Körfez Harbi sonrasında içki satışına sınırlamalar getirmişti. Irak'ta bu sınırlamalar 2003'teki Amerikan askeri saldırısı sonrasında kalktı. Irak meclisi, aldığı yeni kararla alkolün satılmasını, üretilmesini ve ithalatını yasakladı.