Irak'ta 2013'ün acı bilançosu: 7 bin 818 ölü

Irak'ta 2013'ün acı bilançosu: 7 bin 818 ölü

Irak'ta 2013 yılında meydana gelen şiddet olaylarında 7 bin 818 sivilin öldüğü, 17 bin 981 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'taki Yardım Misyonu (UNAMI) tarafından yapılan açıklamada, 2013 yılının özellikle aralık ayında şiddet olaylarında büyük artış görüldüğü, sadece bu ayda 661'i sivil 759 kişinin hayatını kaybettiği, bin 201'i sivil, bin 345 kişinin yaralandığı ifade edildi.
 
Aralık ayı boyunca düzenlenen saldırılardan en çok etkilenen yerin 254 kişinin öldüğü başkent Bağdat olduğu aktarılan açıklamada, Selahaddin ilinde 102, Diyala'da 99, Ninova'da 105 ve Enbar'da 62 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Sözkonusu bölgelerde meydana gelen şiddet olaylarında bin 102 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
 
2013'te şiddet olaylarının, 2008 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığı kaydedilen açıklamada, BM  Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov'un şiddet sorununa çözüm bulunması içinIrak makamlarına yaptığı çağrıya da yer verildi.
 
Diyala'da bombalı saldırı
 
Bu arada, Irak'ın Diyala kentinde, bomba yüklü bir aracın infilak etttirilmesi sonucu 16 kişinin öldüğü, 29 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Kentteki Adli Tıp Kurumu kaynaklarından alınan bilgiye göre, Diyala'nın Ruz beldesinde bir otomobil galerinin önünde park edilmiş araca yüklenen bomba patlatıldı. Olayda, 16 kişi yaşamını yitirdi, 29 kişi yaralandı.
 
Emniyet güçlerinin bölgede geniş güvenlik kordonu oluşturduğu ve yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı belirtildi.
 
Resmi makamlardan olaya ilişkin henüz açıklama yapılmazken, saldırıyı üstlenen olmadı.
 
 
 
Enbar'daki olayları yakından izlemeyi sürdürüyoruz
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Irak'taki şiddet olaylarına ilişkin, "Enbar'daki olayları yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Tüm liderlere El Kaide'nin Irak'a yönelik oluşturduğu tehdide odaklanmalarına yardımcı olmak için çalışıyoruz. Bu, kesinlikle çok aşina olduğumuz bir ortak tehdit ve bu ortak mücadelede Irak hükümetini desteklemeye yardım ediyoruz" dedi.
 
Harf'a, günlük basın brifinginde bir gazeteci, "El Kaide'nin Ramadi ve Felluce'nin bazı kesimlerini ele geçirdiği" haberlerine dair ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yorumunu sordu.
 
Sözcü Harf, şunları söyledi:
 
"Enbar'daki olayları yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Tüm liderlere El Kaide'nin Irak'a yönelik oluşturduğu tehdide odaklanmalarına yardımcı olmak için çalışıyoruz. Bu, kesinlikle çok aşina olduğumuz bir ortak tehdit ve bu ortak mücadelede Irak hükümetini desteklemeye yardım ediyoruz.
 
Irak hükümetiyle sürekli yakın iletişim halindeyiz. (ABD'nin Bağdat Büyükelçisi) Büyükelçi Stephen Beecroft sahadan, (ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu'nda Irak ve İran'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı) Brett McGurk Washington'dan, bu konuda Irak'taki etnik ve mezhepsel yelpazeden en üst düzeylerde hükümet yetkilileriyle temas halinde.
 
Hükümeti, bu teröristlerle mücadelede halkla birlikte çalışmaya, samimi olmam gerekirse bizim orada öğrendiğimiz bazı dersler çıkarmaya, her iki tarafta mevcut olan aşırılık yanlılarını izole etmeye ve her iki taraftaki ılımlıları cesaretlendirmeye teşvik ediyoruz."
 
Harf, Irak'taki terörist saldırıları kuvvetle kınadıklarını vurgulayarak, "Irak'ta bu türden şiddete yer yok ve bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmek için onlarla birlikte çalışmayı sürdürmeye kararlıyız" değerlendirmesinde bulundu.