'Irak'ta 14 binden fazla DAEŞ militanı öldürüldü'

'Irak'ta 14 binden fazla DAEŞ militanı öldürüldü'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge güçlerinin operasyonları ve koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında son bir yılda 14 binin üzerinde DAEŞ militanının öldürüldüğünü söyledi

Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'e karşı mücadelede şehit olan Peşmerge sayısı bin 212'ye yükseldi. Yaralılarımız da 7 bine yaklaştı. Buna karşılık koalisyon güçlerinin bize verdiği bilgilere göre, Peşmerge güçlerinin operasyonlarında ve hava saldırılarında 14 binden fazla DAEŞ militanı öldürüldü" dedi. 

Irak'ta Kürtlerin yaşadıkları toprakların yüzde 95'ini DAEŞ'ten kurtardıklarını aktaran Kadir, "DAEŞ'i topraklarımızdan uzaklaştırdık ancak tehlike hala devam ediyor. Peşmerge güçleri, DAEŞ saldırılarını başarılı bir şekilde püskürtüyor. Özellikle Musul'un Şengal bölgesindeki çatışmalar aralıksız devam ediyor" diye konuştu. 

Kadir, geçen yıl DAEŞ saldırıları başladığında savunma hattı oluşturduklarını, örgütü püskürttükten sonra taarruza geçtiklerini dile getirdi. DAEŞ'in elinde Kürt bölgelerinin yüzde 5'lik kısmının kaldığını anlatan Kadir, "Bu topraklar Musul-Erbil-Duhok arasındaki bölgelerdedir. Söz konusu yerlerin kurtarılması Musul operasyonuna bağlı olarak gecikiyor. Çünkü Musul kurtarılmadan buraların savunulması çok zor olur" ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Musul operasyonu hazırlıklarına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Irak hükümeti, koalisyon güçleri ve Kürdistan bölgesi arasında ortak bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Komite, sağlıklı bir plan hazırlayabilmek için araştırmalarını sürdürüyor. Şartların iyi değerlendirilmesi ve esaslı bir planın hazırlanması gerekiyor. Operasyonun başarılı olabilmesi için durum değerlendirmesinin çok iyi yapılması lazım."

'Hava saldırıları çok etkili' 

Kadir, Peşmergenin Musul operasyonuna katılacağını ancak bunun "nasıl ve ne şekilde" olacağına ilişkin henüz karar verilmediği bilgisini paylaştı. 

DAEŞ ile mücadelede koalisyon ülkeleriyle çok iyi iletişimleri olduğunu dile getiren Kadir, "Koalisyon güçlerinin hava saldırıları çok etkili. Peşmergenin kara operasyonlarını tamamlıyor. Şu ana kadar hiçbir yanlış olmadı. Peşmerge güçlerinin bulunduğu yerlere ya da sivillere bomba atılmadı" dedi. 

Kadir, Peşmergeye silah ve patlayıcı yardımı yapıldığını ancak bunun istenilen düzeyde olmadığını belirterek, daha fazla ağır silah ve mühimmat talebinde bulunduklarını kaydetti. 

Tuzhurmatu ilçesinde Şii milislerden oluşturulan Haşdi Şabi ile Peşmerge arasındaki gerginliğe de değinen Kadir, sorunun çözülmesi için  Irak hükümeti veIrak Savunma Bakanlığı ile görüştüklerini ifade etti. Peşmerge Bakanı Kadir, ABD'nin Sünnileri ve Kürtleri silahlandırmasına ilişkin ise Washington'u ziyaret eden Kürt heyetinin, taleplerini yetkililere ilettiğini söyledi. 

Kadir, Irak'ta siyasi partilere bağlı Peşmerge güçleri olduğunu, bu durumu ortadan kaldırmak ve tüm Peşmergeleri tek çatı altında birleştirmek için kurulan ortak komisyonun da çalışmalarına devam ettiğini belirtti.