Iraklı Sünniler Türkiye'den IŞİD'e Karşı Silah İstiyor

Iraklı Sünniler Türkiye'den IŞİD'e Karşı Silah İstiyor

Iraklı sünniler, IŞİD'e karşı savaşmak için Türkiye'ye gelerek silah talep edeceklerini açıkladı...

Irak'ta, IŞİD'in kontrolündeki Musul'un kurtarılması için "Sünni gönüllerden" oluşturulan Heşdi Vatani (Vatan Toplulukları) Sözcüsü Mahmut Sürçi, silah ve mühimmat ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'de temaslarda bulunacaklarını belirtti. 

Sürçi, Erbil ve Musul çevresindeki askeri kamplarda "Sünni gönüllülere" yönelik savaş eğitiminin devam ettiğini söyledi. "En büyük sıkıntılarının silah yetersizliği olduğunu" dile getiren Sürçi, "Hali hazırda 8 bin kişi, asker olmak için Heşdi Vatani'ye başvurdu. Bu sayı sürekli artıyor. Ancak elimizdeki silahların yetersizliği nedeniyle gerekli eğitimin bir kısmını veremedik. Eğer silah desteği sağlanırsa 25 bin kişiden oluşan bir askeri güç hazırlayabiliriz" dedi.

Mahmut Sürçi, Musul çevresinde 2 bin 500 kişinin eğitildiği kampta Türk subaylarının da görev aldığını belirterek, "Askeri kampımız Türkiye tarafından genişletildi. Yeni haliyle bin 200 kişiyi daha alabilir" ifadesini kullandı. 

Silah temin etme noktasında Irak hükümetinin gereken desteği vermediğini iddia eden Sürçi, Bağdat'ın bu konuda henüz tutumunu netleştirmediğini kaydetti. 

Sürçi, silah desteği almak için yakın zamanda Türkiye'ye gideceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: Musul İl Encümenliği, Türkmen temsilciler, milletvekilleri ve Heşdi Vatani yetkililerinden oluşan bir heyet olarak Türkiye'ye gideceğiz. Türk yetkililerle bir araya geleceğiz ve onlardan silah talebinde bulunacağız. İstediğimiz silahlara ilişkin uzman arkadaşlarımız uzun bir liste hazırladı. Manevi olarak Musul halkına en yakın ülke Türkiye'dir. Ayrıca rahatlıkla sığınabileceğimiz bir devlettir. O nedenle Heşdi Vatani'nin silahlandırılması konusunda da ilgisiz kalmayacaktır. Çok umutluyuz.

Sürçi, Musul operasyonuna Irak ordusundan 2 tugay ile Heşdi Vatani ve Peşmerge güçlerinin katılacağını, Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bu konuda anlaştığını ileri sürdü.  

Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'ten beri IŞİD'in elinde bulunuyor. Musul'un kurtarılması için Irak ordusu, Peşmerge birlikleri ve Sünnilerden oluşturulan Heşdi Vatani grubu operasyon hazırlıkları yapıyor. Koalisyon ülkelerinin de operasyon sırasında söz konusu birliklere hava desteği vermesi bekleniyor.