Irak ve Suriye tezkereleri TBMM'ye sunuluyor

Irak ve Suriye tezkereleri TBMM'ye sunuluyor

Başbakan Davutoğlu, 2 Ekim’de Meclis’in açılmasına müteakip iki ayrı tezkere halinde görüşme yapılacağını söyledi. Tezkereler bugün TBMM'ye sunulacak...

Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisi tanıyan iki ayrı tezkere bugün TBMM’ye sunulacak, görüşmeler ise 2 Ekim’de yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı’nda yapılan bilgilendirme toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada tezkere konusunun yeni bir mesele olmadığını belirterek Irak’la tezkere 2007′den bu yana tekrar eden bir tezkere olduğunu söyledi.

Davutoğlu tezkerelerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Irak’taki tablo değiştiği için şimdi hem oradan Türkiye’ye yönelik terör tehdidi anlamında muhteva korunacak ama bir taraftan da Irak’taki tehdit yapılanmasındaki değişikliğe bağlantılı olarak silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaç hissettiği değişiklikler yapılacak. Suriye içinde yine 2012′de çıkan tezkere yenileniyor. Bu bağlamda da tehdit ve risk faktörü değiştiği için silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaç hissettiği güvenlik düzenlemeleri anlamında bir muhtevayı oluşturacak. Tezkere 2 Ekim’de Meclis’in açılmasına müteakip büyük ihtimalle 2 ayrı tezkere halinde Meclis’e sunulacak. Eğer Türkiye’nin ulusal güvenliği ile ilgili tedbir almak gerekirse bu konuda da hiçbir tereddüt göstermeyeceğimizin herkes tarafından bilinmesi gerekir”

Davutoğlu Türkiye’nin IŞİD’e yönelik tavrı konusunda “Türkiye’nin IŞİD’e yönelik tavrı açıktır, bellidir. Geçen sene daha hiçbir ülke bu konuda açık ve net tavır sergilememişken IŞİD konusunda Bakanlar Kurulu kararımız vardı. Türkiye kararlı bir tutum sergilemiştir. Bundan sonra da sergileyecektir” dedi.

REHİNE OPERASYONU

Davutoğlu, konsolosluk görevlilerinin kurtarılma süreci ile ilgili olarak ise “Biz ilk defa rehine kurtarma operasyonu yapmıyoruz. Eğer burada kullandığımız yöntemleri her seferinde bütün şeyiyle paylaşmış olsaydık bir sonraki operasyon imkansız hale gelebilirdi. Önemli olan şudur vatandaşlarımızın hiçbirinin burnu kanamadan ülkemize gelmişlerdir” diye konuştu.

“IŞİD KONUSUNDA BAKANLAR KURULU’NDA KARARIMIZ VARDI”

Süregelen Amerikan operasyonların Irak’ta Suriye’de de yapıldığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Gece boyu hepimiz takip ettik. Bazı bölge ülkeler de katıldı. Türkiye’nin IŞİD’e yönelik tavrı açıktır, bellidir. Geçen sene daha hiçbir ülke bu konuda açık ve net tavır sergilememişken IŞİD konusunda Bakanlar Kurulu kararımız vardı. 13 Ekim 2013′te terör örgütü bağlamında ve her türlü teröre karşı Türkiye kararlı bir tutum sergilemiştir. Bundan sonra da sergileyecektir. Ancak bölgedeki gelişmelerden gördüğümüz bir husus var ki kalıcı barışı ve istikrarı temin etmeyecek şekilde yürütülen operasyonlar, bir müddet sonra daha büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını korumak, güvenliğini korumak, insani olarak Suriye ve Irak’tan gelen bütün mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda zaten büyük bir sorumluluk altındadır. Bu bölgede terörün etkisiz kılınması Suriye rejimi gibi insanları kimyasal silahlarla yok eden rejimlerin de yol açtığı karanlık tablonun yok edilmesi, mültecilerin ülkelerine dönmesi yönündeki her türlü çabaya destek verdik, veriyoruz, vereceğiz” dedi.

BEŞİR ATALAY DA AÇIKLAMIŞTI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Beşir Atalay da geçtiğimiz günlerde AK Parti MYK toplantısında tezkere konusunun görüşüldüğünü belirterek, "Tezkere konusunda içerik veya 'bunlar ayrı ayrı mı, tek tezkere mi olsun' buna bir karar verilmedi. Ama 2 Ekim'de tezkereler TBMM'de görüşülecek. Çünkü tezkerelerin birinin tarihi 8 Ekim, diğeri 17 Ekim biliyorsunuz. Ondan sonra Kurban Bayramı araya giriyor. Dolayısıyla 2 Ekim'de iki tezkerenin de görüşülerek sürelerinin uzatılması, 'bunların içeriklerinde bir değişiklik olur mu? Birlikte mi, ayrı mı olur' bir karara bağlanmadı. Bu çalışılacak. Daha çok hükümetin çalışacağı bir konu" şeklinde konuşmuştu.