Irak Türkmenleri: Batı'dan silah isteriz

Irak Türkmenleri: Batı'dan silah isteriz

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Bağdat'tan silahlı bir Türkmen gücü oluşturulmasını talep ettiklerini hatırlattı. Salihi olumlu cevap alamazlarsa, Batı ve ABD’den silah isteyeceklerini söyledi.

Salihi, IŞİD’in saldırıları sonrası Irak’taki Türkmen halkının korunmasız kaldığını söyledi. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, IŞİD’in saldırıları sonrası Irak’taki Türkmen halkının korunmasız kaldığını vurguladı.

Türkmenlerin mevcut durumda bazı hafif silahlarla kendilerini koruduklarını söyleyen Salihi, bunların yetersiz olduğunu, daha ağır silahlara ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

Salihi, Türkmenlerden bir silahlı güç kurmanın gündemlerinde olduğunu ifade ederek, "Bir Türkmen gücü oluşturulması ve bu gücün silahlandırılması için Başbakan Haydar İbadi'den talepte bulunduk. Merkezi hükümet, talebimize olumlu cevap vermezse o zaman biz de Kürtlerin yaptığı gibi Batı ülkeleri ve ABD’den silah isteyeceğiz" dedi.

Kurulacak Türkmen gücünün ve temin edilecek silahların, Arap ve Kürt halkına karşı kullanılmayacağını vurgulayan Salihi, sadece kendilerini terörist gruplardan korumayı amaçladıklarını söyledi.

Türkmenlerin durumu

Irak Türkmen Cephesi kayıtlarına göre, IŞİD'in Musul'u ele geçirdiği 9 Haziran tarihinden bu yana yaklaşık 350 bin Türkmen yaşadıkları yerlerden göç etti.

Türkmenlerin yaşadığı birçok bölge IŞİD'in eline geçerken, bugüne kadar Irak ordusunun hava operasyonları, IŞİD saldırıları ve göç sırasında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 500 Türkmen de hayatını kaybetti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA