Irak ordusu Tikrit için saldırıyor

Irak ordusu Tikrit için saldırıyor

Irak ordusu, defalarca IŞİD’den geri almaya çalışıp başarısız olduğu, Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit kentinin dış mahallelerine girdiğini ve IŞİD’in bu bölgelerden çekildiğini duyurdu.

Al Jazeera’ya konuşan yetkililer, önemli sayıda IŞİD mensubunun bölgeden çekildiğini ve Irak ordusunun büyük çapta yeni bir saldırıya hazırlandığını söyledi.

Yetkililere göre Irak ordusu Tikrit’in dış mahallelerine üç farklı bölgeden girmeyi başardı.

Bölgeden gelen bazı haberlere göre, Irak ordu birliklerine havadan da destek geliyor ancak hava operasyonlarının Irak ordusu ya da ABD tarafından yapılıp yapılmadığı netleşmiş değil.

Al Jazeera’ya konuşan kaynaklara göre Tikrit’teki bazı yerel birlikler de Irak ordusunun yanında IŞİD’e karşı savaşıyor.

Saddam Hüseyin’in memleketi ve Selahaddin Eyaleti’nin başkenti olan Tikrit 11 Haziran’da IŞİD kontrolüne girmişti. Irak ordusu kenti defalarca geri almaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

'IŞİD üyeleri Kerkük'e kaçtı'

Iraklı askeri yetkililer, Irak Ordusu'nun girdiği Selahaddin'e bağlı Süleyman Bek bölgesinden 400 IŞİD üyesinin Kerkük'e kaçtığını söyledi.

Bağdat Operasyon Birliği Komutanı Abdülemir Ziyadi, "Diyala vilayetine bağlı Halis ilçe yönetimi, Emirli ve Süleyman Bek bölgelerinden IŞİD mensubu 400 kişinin Kerkük'e bağlı Havice ilçesine kaçtığına dair istihbarat bilgilerine ulaştı" dedi.

ABD Bağdat Büyükelçiliği'nde güvenlik koordinasyondan sorumlu Michael Bednarek ise, Emirli'de IŞİD tehdidinin halen devam ettiğini söyleyerek, "ABD'de 8 Iraklı pilot Apache helikopteri, 16'sı ise F-16 savaş uçağı kullanma eğitimi alıyor" açıklamasını yaptı.

Irak’taki kaos ortamı IŞİD’in peşmerge kontrolündeki Sincar, Mahmur ve Musul Barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera