Irak mahkemesinden Kürtler'e petrol vizesi

Irak mahkemesinden Kürtler'e petrol vizesi

Irak Federal Mahkemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin, petrol satışının anayasaya uygun olduğu sonucuna vardı

Irak Petrol Bakanlığı'nın şikayetiyle açılan davada, Federal Mahkeme kararını verdi ve oy birliğiyle Irak Kürt bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetini haklı buldu.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "Karar, mahkeme heyetinin oy birliğiyle alındı. Irak Petrol Bakanlığının şikayeti reddedildi. Mahkeme, Kürdistan bölgesi aleyhine açılan davada, Irak hükümetini haksız buldu. Bu karar bağlayıcıdır" denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Irak Petrol Bakanlığı, petrol ve doğalgaz satışının, sadece merkezi Bağdat hükümetinde olduğu görüşündeydi. Ancak bu görüşü, 2003 yılı öncesi kanunlara dayanıyordu. Federal Mahkeme, anayasanın 110. Maddesinin Bağdat hükümetine böyle bir hak vermediği sonucuna vardı. Bu kararla Kürdistan hükümeti anayasal kazanım hakkı elde etti."

PETROL SATIŞINA SAYGI GÖSTERİLMELİ

Doğal Kaynaklar Bakanlığının açıklamasında, Federal Mahkemenin aldığı karara işaret edilerek, "Bu karar, Kürdistan bölge hükümetinin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin belgesidir. Kürdistan hükümetinin haklılığını açık bir şekilde ortaya koyan bir zaferdir. Bu, aynı zamanda merkezi hükümetin, uluslararası arenada açtığı davalarda da başarısızlığa uğrayacağını teyit eden bir sonuçtur" ifadelerini kullanıldı.

BAĞDAT HÜKÜMETİ ENGELLEYİCİ TUTUMUNDAN VAZGEÇMELİ

Açıklamada, Bağdat hükümetinin, Kürt petrolünün satışını engellemeye yönelik tutumundan vazgeçmesi istendi. Söz konusu engellemelerin, Federal Mahkeme kararından sonra anayasaya aykırı ve yasa dışı olacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bağdat hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri, Kürdistan hükümetinin, tüm Irak halkı yararına ihraç ettiği petrolün alıcılarına yönelik tehditkar mesajlardan vazgeçsinler.