Irak, Kasım Süleymani Konusunda Pişman

Irak, Kasım Süleymani Konusunda Pişman

Irak Başbakanı İbadi, İranlı General Süleymani'nin Irak'ta IŞİD'e karşı görünür bir şekilde savaşmasının kötü bir fikir olduğunu söyledi

ABD'nin başkenti Washington'da katıldığı bir forumda konuşan Irak Başkanı Haydar el İbadi, İranlı General Kasım Süleymani'nin Irak'ta IŞİD'e karşı çatışmalara katıldığını gösteren fotoğrafların yayınlanmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. 

İbadi, "Kasım Süleymanı'nin açık şekilde çatışmalara katılması kötü fikirdi." dedi ve Süleymani'nin Iraklılar adına IŞİD'e karşı savaş yürütüyormuş gibi görünmesinin Iraklıların egemenlik algısını zedelediğini söyledi. 

Genelde görünmez bir kişilik olarak bilinen Süleymani, IŞİD'in Irak'ta ilerlemesinin ardından Irak'a geçmiş ve IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların birçoğunun komutasında yer aldı. Süleymani'nin cephede IŞİD'e karşı savaşan Şii milisleri komuta ederken çekilmiş birçok fotoğrafının yayınlanması, hem kendisinin görünmezlik imajını değiştiri hem de Irak hükümetine yönelik eleştirilerin dile getirilmesine neden oldu.

Süleymani'nin söz konusu fotoğraflarıyla ilgili konuşan Irak Başbakanı İbadi, bu fotoğrafların kendi başlarına yanlış bir mesaj verdiğini ve bunların kaynağını bulmaya çalıştıklarını söyledi.

İbadi, "Dürüst olmak gerekirse bu çok hasssas bir konu. Irak'ın egemenliği bizim için çok önemli. Iraklılar ülkelerini korumak için kendilerini feda ediyorlar. Bunu sanki başkaları Irak lılar adına yapıyormuş gibi göstermeyi Iraklılar asla kabul etmezler. Süleymani'nin IŞİD'e karşı görünür şekilde savaşması kötü bir fikirdi" dedi.