Irak Hükumetinden Musul Açıklaması

Irak Hükumetinden Musul Açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Peşmerge ve Irak ordusunun IŞİD'le mücadelesi, koalisyon ülkeleriyle İran ve Türkiye'nin Irak'a desteği konularında değerlendirmelerde bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, terör örgütü IŞİD'in elindeki Musul ilinin kurtarılması için Şii Araplar ve Kürtlerin yanı sıra Sünni Arapların da operasyon planına dahil edilmesi gerektiğini belirtti. 

"Musul'un özgürleştirilmesi süreci çok çetin, ağır ve zor olacak" diyen Yaver,  "Musul için Irak merkezi hükümetinin, büyük hazırlıklar yapması gerektiğini" vurgulayarak şöyle konuştu:

"Koalisyon güçleri, şehir halkı ve bölgedeki aşiretler de operasyona dahil edilmelidir. Sadece Peşmerge veya Şii kardeşlerimiz, Musul'u kurtarma sürecini yürütürse bu, bir iç bir savaşa dönüşür. Şiilerle Sünniler ya da Kürtlerle Araplar arasında bir savaş çıkar. O nedenle Musul'un kurtarılması sürecine herkes dahil edilmelidir"

Yaver, iyi bir plan hazırlanması durumunda Peşmergenin de operasyona destek vereceğini kaydederek, "Koalisyon güçleriyle bölge halkının içinde yer alacağı bir operasyona şüphesiz Kürdistan yönetimi de destek verir. Kendimizi bundan uzak tutamayız. Çünkü Musul'un bir bölümünde Kürtler yaşıyor. Zaten hali hazırda Musul'un batısındaki bölgeleri ele geçirerek, operasyon sürecine destek veriyoruz" dedi.

Musul'un "kesinlikle özgürleştirilmesi" gerektiğini vurgulayan Yaver, bu il kurtarılmadan binlerce insanın terkettiği evlerine dönemeyeceğinin altını çizdi. 

"IRAK HÜKÜMETİNİN MUSUL'U KURTARMA PLANI YOK"

"Musul'un kurtarılması için Irak hükümetinin henüz bir planı olmadığını" iddia eden Yaver, şunları söyledi:

"Herhangi bir plan, program yokken Bağdat'taki yetkililerin, bizimle görüşmesi imkansız. Musul'un 2015 yılının sonuna kadar özgürleştirilemeyeceği yönünde iddialar var. Bu, bizim düşüncemiz değil ancak buna dair söylentiler dolaşıyor. Merkezi hükümet, bölge halkının da dahil olacağı bir plan hazırlamalıdır. Irak ordusunun daha önce Musul'da 23 bin polis gücünün yanı sıra 2 ordu birliği vardı. Yani merkezi hükümetin 60-70 bin silahlı gücü, Musul'u koruyamadı. Şimdi ortada ciddi bir askeri güç hazırlığı yokken hangi özgürleştirme operasyonundan bahsediyoruz? Her şeyden önce hiç olmazsa Selahaddin vilayetinin alınması lazım."