Irak, hava sahasını ABD'ye açmaya hazır

Irak, hava sahasını ABD'ye açmaya hazır

ABD basını, Irak hükümetinin hava sahasını ABD savaş uçaklarına açmak için gönüllü olduğunu yazdı

ırak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'ta gündelik yaşamı cehenneme çevirmesinin ardından, Irak hükümetinin hava sahasını ABD savaş uçaklarına açmak için yeşil ışık yakmaya gönüllü olduğu öne sürüldü.

Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani'nin, "Hedef Bağdat ve Kerbela" sözlerini içeren ses kayıtları gündeme düşerken, ABD'li üst düzey bir yetkili, Irak'ın IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlemesi için ABD'ye göz kırptığını söyledi. ABD'li yetkililerin Irak'taki durumu 'olağanüstü acil' diye değerlendirdikleri vurgulanırken, Musul kentini önceki gün ele geçirmeden önce 31 Türk şoförü rehin alan, dün de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu bastıktan sonra aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişiyi kaçıran IŞİD'e ilişkin haberler Amerikan kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. 

Irak savaşından çıkan, Afganistan savaşından çıkmaya hazırlanan, Suriye konusunda da bir çözüm üretmekten uzak kalan ABD'de, Taliban ya da El Kaide yerine IŞİD anılmaya başlandı. 

Irak'ta, IŞİD'e karşı düzenlenecek hava operasyonlarının saldırı dışında, ABD tarafından elde edilecek istihbarat bilgilerini paylaşmak ve ABD tarafından Irak kolluk güçlerine hedef göstermek olduğu belirtilen haberlerde, Irak güçlerinin Musul ile Tikrit'te silah ve araç donanımlarını da geride bırakarak kaçtıkları belirtildi. 

Irak'taki güvenlik ortamı endişe verici boyutlara varırken, ABD yurttaşlarına Irak'a seyahat konusunda yeni bir uyarıda bulundu. Irak'taki terörist etkinliğin ve şiddetin 2007 yılından bu yana görülmemiş derecede arttığı konusunda vatandaşlarını uyaran ABD, çok gerekli olmadıkça Irak'a gitmeme çağrısında bulundu.