İpek'e bir darbe de SPK'dan

İpek'e bir darbe de SPK'dan

İpek'e bir darbe de SPK'dan

ethullah Gülen için "bir tebessümüne tüm mal varlığımı bağışlarım" diyen işadamı Akın İpek'e bir darbe de SPK'dan geldi. SABAH'ın "İpek'e SPK kıyağı" haberi üzerine, İpek'le ilgili hapis cezası isteyen, ancak SPK'daki Gülenciler tarafından yok edildiği anlaşılan 2 raporun peşine düşüldü. SABAH, 18 Mart tarihli haberinde, Akın İpek'i hapis cezasına götürecek önemli bir dosyanın nasıl sümenaltı edildiğini ortaya çıkartmıştı. 2006'da SPK'ya, Akın İpek'in borsada halkın parasıyla manipülasyon yaptığına dair gelen ihbar üzerine harekete geçen SPK, Akın İpek'in Koza Davetiye hisseleri için inceleme başlatmıştı. 

2 YIL HAPİS CEZASI İSTENMİŞTİ 
Yapılan inceleme sonunda Akın İpek'in Koza Davetiyesi hakkında 2 rapor hazırlandı. Raporlara göre Koza Davetiye 2003'te gerçekleşen halka arzının ardından, halka arz gelirleri ile açıkça manipülasyon yapmıştı. Yapılan bu usulsüzlükten dolayı Akın İpek aleyhine 2 yıla kadar hapis ve ağır para cezası öngören "emniyeti suiistimal" ve "güveni kötüye kullanmak" suçlamaları ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması istendi. Raporlar, 16 Ağustos 2007'de SPK'ya teslim edildi. Teslim fişi dahi alınan raporlar, 2134 ve 2147 dosya numaraları ile resmi kayıtlara girdi. Raporların SPK'ya teslim edilmesiyle de "paralel el" devreye girdi. SPK'daki Gülenciler, Akın İpek'i kurtarmak için raporları arşivden sildi. Raporları yazan uzmanlar ise paralel yapının girişimleri sonucu yurtdışı eğitime gönderilerek uzaklaştırıldı. Akın İpek hakkında yeni bir rapor yazılması için de cemaate yakın uzmanlar görevlendirildi. Yeni uzmanlar da suç duyurusu yerine Koza Davetiye'ye sadece uyarı verilmesi gerektiğini rapora işledi. Koza Grubu sadece uyarı cezasıyla kurtulurken, arşivlerden silinen Akın İpek raporlarının detaylarına ise SABAH ulaşmıştı. 

"YENİDEN İNCELEYİN" TALİMATI 
SABAH'ın gündeme getirdiği "Akın İpek'i kurtarma operasyonu"nun ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçti. Teftiş Kurulu şimdi yeni bir adım daha atarak SPK'dan yok edilen raporların bulunmasını istedi. Ayrıca Akın İpek'le ilgili usulsüzlük iddialarının yeniden incelenmesi, inceleme sonrasında adil bir rapor yazılarak durumun netleştirilmesi de SPK'ya iletildi. SPK, Koza Grubu'nun halka arzının gerçekleştiği dönemle ilgili bütün hareketleri tekrar inceleyerek yeni bir rapor yazacak.