Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

İnsanoğlunun hiç bir hareketi...

Namaz kılmakta olan insanları seyretmeyi severim, dikkatle izlerim ve bazı düşüncelere dalarım.

“Bu şekilde ne yapıyorlar?” diye namaz kılmakta olan bir insanın hareketlerini sorsalar ne cevap verirdiniz?

Kıyam etmekte olan, rükû ve secde etmekte olan insanları bazen bir yabancı gözüyle izlemeye çalışırım.

Doksanlı yıllarda Almanya Stuttgart'ta bir okulun sekizinci sınıf öğrencileri elli yaşlarındaki öğretmenleriyle birlikte İslam'dan bilgi edinmek üzere toplu halde mescidimize gelmişlerdi. Mihrabını, minberini ve kürsüsünü tanıttıktan sonra öğrencilerin gözleri önünde iki rekât sesli bir namaz kıldım ve arkadaşların tercüme yardımıyla izah etmeye çalıştım. Namazda yaptığımız bu kıyamın, rükû ve secdenin sadece ve sadece Allah'a yapılabileceğini, ondan başkasına yapılamayacağını izah etmeye çalıştım.

Bir de bu uzuvlarımızın adeta bunlar için bu şekilde yaratıldığını, bunun için bize eğilen bir boyun verildiğini, bükülen bir bel verildiğini, bükülüp çöken bir diz verildiğini, yere kapanan bir beden ve bir alın verildiğini söylemiştim.

Daha da önemlisi; Allah'ın huzurunda kıyam etmeyen bir bedenin mutlaka ve mutlaka başkalarının önünde kıyam etmek durumunda olduğunu,

Allah'ın huzurunda bükülmeyen bir boynun, Allah'ın huzurunda eğilmeyen bir belin kesinlikle başkalarının önünde eğilip büküleceğini,

Allah'ın huzurunda secdeye konulmayan bir alnın mutlaka ve mutlaka başkalarının önünde yerlere sürüneceğini anlatmaya çalıştım.

Kısacası Allah'a kulluktan imtina edenlerin şu anda mutlaka birilerinin kulu durumunda olduklarını izah etmiştim.

Çok dikkatini çekmişti öğretmenin, Müslüman olup olmadığını bilmem de, o andan itibaren hiç kimsenin önünde eğilip bükülmeyeceğine dair söz vermişti.

Evet, insanoğlunun bütün hareketleri sorgulanabilir, niçin böyle bir hareket yaptın diye kendisinden bir açıklaması istenebilir. Söylediğimiz gibi namaz kılmakta olan bir insanın bu namaz içindeki hareketleri bunun dışındadır.

Çünkü bir insanın ellerini bağlayıp O'nun huzurunda kıyama durmasından daha anlamlı ne olabilir ki? O'nun huzurunda eğilmesinden, O'nun huzurunda yerlere kapanmasından daha anlamlı bir hareket ne olabilir?

Sonunda da ellerini açmasının ne anlama geldiğini bilmeyen bir tek insan olabilir mi dersiniz?

Onun içindir ki kıyamını, rükûunu ve secdesini güzelce yapmakta olan bir insanı seyretmek bile müthiş bir huzur ve kazanç değil midir? Kendinizi bu anlamda yoklayın, göreceksiniz.

Müslüman olmak, Müslümanlarla birlikte olmak, Müslümanları gözlemek ne güzel bir şey öyle değil mi?

doğruhaber

Bu yazı toplam 766 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar