İnsanların gözlerinde korkuyu gördük

İnsanların gözlerinde korkuyu gördük

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Amos, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Bangui ve Bossangoa şehirlerindeki insanların gözlerinde korkuyu gördüklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, BM Cenevre Ofisi'nde Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki insani durumla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumun çok ciddi olduğunu ifade eden Amos, kanın daha fazla akmaması için herkesin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Ülkedeki kurumların hizmet veremediğini ifade eden Amos, "Ülkedeki şiddet yüzünden devlet tamamıyla çökmüş durumda" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretten gözlemler aktaran Amos, "Bangui ve Bossangoa'da karşılaştığımız insanların gözlerinde korkuyu gördük. İnsanların çoğu ülkelerini terk etmek istediklerini söylüyor" diye konuştu.

Ülke içinde 650 bin yerinden edilmiş insan bulunduğuna işaret eden Amos, 290 bin kişinin ise ülke dışına kaçtığını anımsattı.

"Güvenlik önemli"

İnsani yardım örgütleri olarak ülkedeki durumu iyileştirmek için çabaları artırdıklarını ifade eden Amos, ancak çalışmalarını yürütebilmeleri için güvenliğin çok önemli olduğunu kaydetti. Amos, "Ülkede güvenliği sağlamak ve ülkeyi istikrara kavuşturmak için daha fazla askere ihtiyaç var" dedi. 

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde daha fazla yabancı askerin göreve başlamasının en az altı ay alacağına dikkati çeken Amos, yağmur sezonu nedeniyle bölgede yiyecek krizi ve salgın hastalıklar yaşanabileceğine işaret etti. Amos, ülkedeki yardım faaliyetleri için mali desteğe de acil şekilde ihtiyaç duyduklarını söyledi.