İnsanlar Ölüyor Onlar Kazanıyor

İnsanlar Ölüyor Onlar Kazanıyor

İngiltere, ABD'den sonra dünyada en büyük ikinci silah ihracatcısı oldu.

İngiltere'nin silah ihracatı büyüyor. 2010 yılından sonra üçte ikisini Ortadoğu ülkelerine sattığı silahlarla İngiltere en büyük ikinci silah ihracatcısı konumuna ulaştı.
Freedom House tarafından yayınlanan rapora göre, İngiltere ekseriyeti özgür olmayan 36 ülkeye silah satıyor. Çatışmaların yoğun olduğu bu bölgelerde binlerce sivil de hayatını kaybediyor. Rapor ayrıca İngiltere'nin bu çatışma bölgelerindeki 22 ülkeyi takibe aldı. Bu ülkelerin başında Yemenli sivillerin ölümüne sebep olan Suudi Arabistan'a ihraç edilen silahlar geliyor.
İngiliz Parlamentosu Silah İhracatını Kontrol Komitesi de İngiltere'nin Suudi Arabistan'a sattığı silahların büyük olasılıkla Yemen'de uluslararası hukuka aykırı şekilde kullanıldığını belirterek, silah satışının askıya alınmasını istedi.
Raporu gören gazeteci Gabriel Gatehouse "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun uluslararası hukuku çiğnediğine dair çok ciddi kanıtlar var. Bu şartlar altında S. Arabistan'a desteğin devam etmesi çok zor" dedi. Komite de bu hak ihlâllerinde İngiliz silahlarının kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ve bu durumun İngiltere'nin kendi yasal hükümlülüklerini çiğnemesi anlamına geleceğini belirtti.