Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

İnsanımızın soğukla imtihanı

Birkaç muhterem hocamızla yıllar önce Van'ın o meşhur sabah kahvaltılarından birindeydik. Aslında kış gelmemişti fakat sabah hava soğuktu, lokantacı da elektrikli bir ısıtıcı yakmıştı, o kadar iyi gelmişti ki.

Hocalarımızdan biri dedi; bizim köyden bir ihtiyar böyle soğuk bir günde sıcak bir sobaya kavuşmuş, biraz ısındıktan sonra ellerini kaldırmış;

“Ya Rabbi, bizi ahirette de bu ateşten mahrum eyleme!” demiş. Gülüştük ama insanın bir anlamda âmin diyesi geliyor.

Soğuk, şakası olmayan bir gerçek, insanoğlu için ciddi bir imtihandır.

Sizi bilmem ama bu dünyada en çok çekindiğim şeylerden birisi soğuktu. Erciyes'in eteklerinde yaşayan, bu arada beş yıl Erzurum'da öğrenim gören birisi olarak az çok tanırım soğuğun ne olduğunu.

         Eğer şu anda sıcak bir yuvanız varsa, bunun için çokça şükretme, sıcak odaların hakkını vermeyi unutmayalım.

Evini doğru dürüst ısıtamayan birisinden dinlemiştim de; gece teheccüd vakti uyandığım halde soğuktan kafamı yorgandan dışarı çıkaramıyorum, çok istediğim halde kalkıp biraz Kur'an okuyamıyordum demişti.

          Şu anda insanlık başta açlık, kıtlık ve benzer birçok konuda imtihandan geçiyor. Fakat bunların içinde soğuk en başta gelmektedir.

Unutmayın ki üşüyen yavruların gözlerine asla uyku girmez, ardından da ölüme kadar gider bu iş.

Sokaktaki köpekler dikkatimi çeker, karın, buzun üzerine uzanmış yatıyorlar. Elhamdülillah, onları soğuktan etkilenmeyecek bir şekilde yaratmış. Eğer onların ısınmasını da bize havale etseydi zavallıların çekecekleri vardı.

          Zalimler soğuğun bu gücünü bildiklerinden olacak ki işkence çeşitlerinden birisi de soğuktur.

Bu sayfalarda birkaç defa dile getirmiştim. 28 Şubat sürecinde nice kardeşimiz soğuk suya maruz bırakılmış, daha sonra çıplak bir şekilde soğuk vantilatörün önünde bekletilmiş, yine aynı şekilde kış günü gece çırılçıplak dışardaki karların üzerine atılmış, daha da dehşet olanı; battaniyenin üzerine kırılmış buzlara sarılıp eriyinceye kadar bekletilmişti. Tabi bunun neticesinde böbrekleri çürüyen, ciğerlerinden tutulan, hatta kısırlaşanlar vardı.

Yani soğuğun ne demek olduğunu biz bilemezsek kim bilecek?

Allah için etrafımıza birazcık bu gözle bakalım, soğuktan çekip çekmediklerine dikkat edelim. İnanın ki açlıktan daha beterdir. Bizim çevremizde açlıktan ölene fazla bir rastlanmaz ama soğuktan ölenler çoktur. Belki bir anda donan olmayabilir fakat sonu ölümle biten üşümeler tahminlerimizden çok fazladır.

Bu yazı toplam 758 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar