Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İnsan ve hayvan eşit değildir!

 

 


Zannederim, siz zannettiniz ki, "Elbette insan üstündür" diyeceğim.
 
Yok, öyle değil. Hayvanlara haksızlık yapmayalım!
 
Hiç bir canlı diğerine eşit değildir..
 
Hiç bir insan da diğerine eşit değildir. Bırakın erkeğin kadına eşitliğini, erkek erkeğe, kadın kadına eşit değildir ki!
 
İnsan hayvan eşitliğine gelince, bazı insanlar, "ekmel-i mahlukat", "eşrefi mahlukat"tır, melekten de üstündür. Bazıları ise "Belhum adal" hayvandan da aşağıdır..
 
İnsanın hayvanlaşması İslam geleneğinde bu kategoride değerlendirilir: "Biz onlara "aşağılanmış bir şekilde, maymunlar olun" dedik!" (Bakara 2/65)
 
Bu maymuna çevirme işi, alimlerin çoğunluğuna göre, hem maddî hem manevî duygularıyla maymuna çevrilme şeklinde olmuştur. Mücahid gibi diğer bir kısım alimlere göre ise, bu cismanî değil, ruhanî, yani akılsız, hayvanî duygular taşıyan bir surete çevrilmişlerdir.(bakınız: Taberî, İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri)
 
Sözü getirmek istediğim yer, Özkök"ün Hürriyet"te çıkan bir yazısı ile ilgili..
 
Bir yazar, sanırım ne düşündüğü kadar, toplumdan nasıl anlaşıldığına da dikkat etmesi gerekir.. "Ben Bonobo"yum" derken, bunu başkalarının nasıl anladığını da hesaba katması gerekir..
 
"Bonoboyum" diyorsan, öylesindir.. Öyle kalmak istersen de öyle kal! Biz hayatımızı "Bonobo"nun Matrası"na göre değil, Allah"ın ayetlerine göre tanzim ediyoruz..
 
Sonuçta herkes sevdiği ile birlikte olacak.. Sen de Bonobo ile haşrolursun.. Zaten anladığım kadarı ile okurlarını da oraya çağırıyorsun..
 
"Maymundan gelip, Bonobo"ya gittiğini" söyleyen insanlar da olacak.. Herkes kendi yolunu kendisi çizecek.. Ve bir gün herkes bu dünyada tartışıp durduğu şeylerin hakikati ile yüzleştirilecek.. O zaman anlayacağız bazı gerçeklerdi ama, korkarım o zaman çok geç olacak..
 
Özkök, insan olarak yaratıldığı için, istese de, Bonobolarla birlikte yaşama fırsatı da bulamayacak! Evet, sex, para, haz ve ölüm! Sonra acıların en büyüğü ve en uzunu. Onların kalacakları yer cehennemdir. O, ne kötü bir varış yeridir!
 
Özkök"ün "Maymun" aforizması yeni değil. Bir yıl kadar önce şöyle yazıyordu: "Hayatım boyunca herhangi bir hayvan ismini kendim için hakaret olarak kabul etmedim._Bana kedi de diyebilirsiniz, köpek de, alınmam._Öküz, inek, eşek. Hiç dokunmaz._Cemal Süreya"nın o harika kelimesiyle, bir hayvanın, bir de kadının "onursuzuyum" ben._Evet maymunum ben."
 
Son olarak da Maymun cinsini açıkladı: Bonobo!
 
Media da, Özkök"ün bu yazısı o günlerde; "Ertuğrul Özkök Açık Çek Verdi: Bana Maymun da diyebilirsiniz, Köpek de, Eşek de İnek de.. Alınmam!" şeklinde duyuruldu..
 
Darvinistler "Orangutan, insanın en yakın akrabaları olan insansı maymunlardandır" diye yazıp çizdiler yıllarca. Şimdi Özkökistlerin iddiası, insanlar, köklerine dönüyorlar. Varacakları yer Bonobo.. Yani birilerine göre İnsan, Orangutandan gelip, Bonobo"ya gidiyor.. Kısa bir insanlık süresi ve ardından geri maymun, ama bu defa başka bir türde..
 
Aslında Darvin, İngilizler, Avusturalya ve Yeni Zellanda"yı işgale başladıklarında, burada yaşayan Abarjunları, insanlaşma sürecindeki insanımsı maymunlar olarak tanımlamış ve bunların henüz hayvan kategorisinde olduklaırnı ve öldürülmelerinin insan hakları ihlali anlamına gelmeyeceği iddiasını isbatlamak için bir takım teoriler atmıştı ortaya..
 
Darvini anlıyorum ama, Özkök"ü anlayamıyorum..
 
Özkök"e göre, evlilik ya da kadın erkeğin serbest birlikteliği arasında fark yok.. Ya da ilişkinin şeklinin de bir anlamı yok.. Haz onun için herşey!
 
O "Bonobo ideolojisi"nin hızla yaygınlaştığı görüşünde. Ama aslında bu görüşte olduğunu sanmıyorum. Bu olsa olsa küçük bir fahişe, gay ve lezbiyen grubunun ortak ideolojisidir.. Özkök bu ideolojinin İslam toplumunda yaygınlaşmasını istiyor olabilir.. "Topyekun savaş" ideolojisi tutmadığına göre bu onun yeni misyonu ve amacı ile ilgili bir durum olabilir mi?
 
Özkök "Bonobo, dünyanın en barışçı primatı. Mantrası "savaşma seviş" anlayışı üzerine kuruludur" diyor. Sormak istiyorum, sahi o "topyekun savaş" ideolojisinden bu güne nasıl "evrildin" bu kadar kısa sürede?

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1226 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar