İngiltere'nin Sisi Daveti Tepki Çekiyor

İngiltere'nin Sisi Daveti Tepki Çekiyor

İngiltere Başbakanı David Cameron'un daveti nedeniyle gelecek hafta Londra ziyaretine hazırlanan Mısır’da darbe yaparak cumburbaşkanlığını gasp eden Darbeci Abdulfettah es-Sisi’ye “aydın”ların tepkisi sürüyor.

55 politikacı, akademisyen ve aktivist, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Sisi'ye yaptığı resmî daveti geri çekmesi için perşembe günü açık mektup göndermişti.

The Guardian gazetesinde yayımlanan mektupta imzası bulunanlardan Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Dr. John Esposito, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret gerçekleşirse, Başbakan Cameron ve İngiltere, iktidara askerî darbeyle gelmiş bir yöneticinin meşruiyetini kabul etmiş olacak.” uyarısında bulundu.

“Sisi, Halkını Susturan Vahşi Bir Diktatör”

Mektupta imzası bulunan sivil toplum temsilcilerinden Britanya Müslümanlar Derneği Başkanı Dr. Ömer el-Hamdoon, “Sisi’nin iktidarı onun katliamlarla, toplu tutuklamalarla, komik mahkeme kararlarıyla ve infazlarla halkını susturan vahşi bir diktatör olduğunu gösterdi. Hükûmetin tiranlara İngiltere’de hüsnü kabul göstermesi üzücü.” değerlendirmesini yaptı.

“Bu, İngiltere Hükûmetinin Sicilinde Bir Leke Olarak Kalacak”

Londra merkezli düşünce kuruluşu Cordoba Vakfı’nın Başkanı Dr. Enes el-Tikriti de Cameron'u uyaran mektuba imza atan isimlerden. İngiliz hükûmetinin Sisi’yi davetini “demokrasinin yüzüne atılmış bir tokat” diye niteleyen el-Tikriti, “Bu ziyaret İngiltere'ye ve İngiltere halkına yakışmıyor. Bu, hükûmetin sicilinde bir leke olarak kalacak.” ifadesini kullandı.

AA