İngiltere'nin En büyük Destekçisi Suud

İngiltere'nin En büyük Destekçisi Suud

İngiltere, mevcut başbakanı David Cameron'ın göreve geldiği 2010'un Mayıs ayından bu yana Suudi Arabistan'a 8 milyar dolarlık silah ve askeri donanım satışı gerçekleştirdi.

İngiltere, mevcut başbakanı David Cameron'ın göreve geldiği 2010'un Mayıs ayından bu yana Suudi Arabistan'a 8 milyar dolarlık silah ve askeri donanım satışı gerçekleştirdi. 
 
The Independent'ın verdiği haberde Silah Ticaretine Karşı Mücadele (CAAT) isimli Sivil Toplum Kuruluşu tarafından yayınlanan son verilere göre; Cameron'ın altı yıl önce seçilmesinden bu yana İngiltere'nin kendi dışişleri tarafından yayımlanan "insan hakları endişesi bulunan ülkeler" listesinde yer alan 27 ülkeden 24'üne silah satışı yaptığı belirtildi.
 
Raporda, altı milyar dolar değerindeki 72 Eurofighter Jeti dışında Suud'a 2 milyar dolar değerinde Hawk savaş uçağı, bomba, silah ve göz yaşartıcı gaz gibi askeri donanım satıldığı belirtildi. 
 
CAAT tarafından yayımlanan raporda Suud'un İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin iki katı kadar İngiliz yapımı savaş uçağına sahip olduğu da belirtildi. 
 
CAAT sözcüsü Andrew Smith; listedeki ülkelere, özellikle de Suudi Arabistan'a yapılan silah satışlarının "insan haklarının şirket karlarının yanında ikinci planda kaldığını" gösterdiğini ifade etti. 
 
Smith, silah satışlarından elde edilen gelirlerin insanların ihlal edilen hakları, idamlar, işkenceler ve cinayetler üzerinden kazanıldığını söyledi ve bu kadar silah satışı ve anlaşma yapılmasının ardından bu rejimlerin hak ihlallerinden dolayı kınanmasının tamamen tutarsız olduğunu belirtti. 
 
İngiltere'nin silah ihracatının üçte ikisinin Ortadoğu'ya yapıldığını ve bunun değişmesinin zor olduğunu belirten Smith: "Suudi Arabistan'ın Suriye'deki grupları silahlandırdığını biliyoruz ancak oraya hangi silahların gittiğine dair bir fikrimiz yok. Silahlar savaş bölgesine girdiğinde artık kontrol edilemez." dedi.
 
Suudi Arabistan'ın yoksul Yemen halkına karşı hız kesmeden devam eden operasyonları ve işlediği hak ihlalleri, İngiliz başbakan Cameron'ın da uluslararası toplum tarafından baskı altında tutulmasına sebep oluyor. 

İslami Analiz