İngiltere'den Yemen İtirafı

İngiltere'den Yemen İtirafı

İngiltere Başbakanı Cameron Yemen’den IŞİD ve El Kaide dahil bütün terör gruplarını çıkaracak bir hükümeti desteklemenin İngiltere'nin ulusal çıkarı olduğunu söyledi

İngiltere Başbakanı David Cameron, Yemen'de hem Şiileri hem de Sünnileri temsil edecek bir hükümet kurulmasına destek verdiklerini belirterek, "DAEŞ (IŞİD) ve El Kaide dahil bütün terör gruplarını ülkeden çıkaracak bir hükümeti desteklemek bizim de ulusal çıkarımız” dedi.
İngiliz meclisinin alt kanadı Avam Kamarası’ndaki haftalık Başbakan’a Sorular oturumunda konuşan Cameron, Yemen kriziyle ilgili bir soru üzerine, bu ülkede bütün kesimleri temsil edecek bir hükümetin kurulması için çalıştıklarını söyledi.
"BİZİM DE ULUSAL ÇIKARIMIZ VAR"
“Çatışmanın bütün taraflarının müzakere masasına oturmasını sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullanan Cameron, "Yemen'de Şiilerin de Sünnilerin de doğru biçimde temsil edilmesi sağlanmalı. DAEŞ ve El Kaide dahil bütün terör gruplarını ülkeden çıkaracak bir hükümeti desteklemek bizim de ulusal çıkarımız" yanıtını verdi.
Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü askeri operasyonlarda İngiliz silahlarının, personelinin ve askeri danışmanlarının kullanıldığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine de Cameron, "Suudi liderliğindeki koalisyonun üyesi değiliz. Koalisyonun operasyonlarında İngiliz askeri personeli doğrudan rol almıyor" yanıtını verdi.
İngiliz personelin Yemen'de ne saldırılara katıldığını ne Suudi Arabistan'ın operasyonlarını yönettiğini ne de bu ülkenin hedef seçiminde rol aldığını ifade eden Cameron, "Eğitim, danışmanlık ve yardım sağlıyor muyuz? Evet. Ülkelerin insani hukuk çerçevesinde kalarak hareket etmesi için bunu yapıyoruz" diye konuştu.
İMAMLARA İNGİLİZCE ŞART
Cameron, önceki gün ilan ettiği, Müslüman kadınlara yönelik İngilizce kursu kampanyası ile ilgili bir soru üzerine de "İngilizce bilmesi gerekenleri" imamları da içine alacak şekilde sıraladı.
Bu hafta Leeds’te bir camide genç bir Müslümanın kendisine imamların İngilizce konuşmasının taşıdığı öneme işaret ettiğini anlatan Cameron, “Urduca veya Arapça değil de sadece İngilizce konuşan gençler var. Onlara DAEŞ ve zehirli söyleminden uzak kalma konusunda kılavuzluk edecek insanlara ihtiyaçları var. İngilizce konuşmak herkes için önemli, imamlar da dahil" dedi.
Cameron önceki gün, aşırılıkla mücadele çalışmaları kapsamında, İngiliz toplumuna entegrasyonlarını sağlamak için Müslüman kadınlara İngilizce dil kursu desteği sağlayacaklarını açıklamıştı. Cameron'ın İngilizce öğrenmeyen kadınların sınır dışı edilmesinin gündeme gelebileceğini söylemesi, kamuoyunun tepkisini çekmişti.
Birleşik Krallık'ta yaşayan yaklaşık 3 milyon Müslüman, ülke nüfusunun yüzde 5'ini oluşturuyor.