İngiltere'de 'Terörle Mücadele ve Güvenlik' tasarısı yasalaştı

İngiltere'de 'Terörle Mücadele ve Güvenlik' tasarısı yasalaştı

Kraliyet onayı alan ve yürürlüğe giren yeni yasayla İngiliz istihbarat ajansları ve güvenlik birimleri, terörtehdidi oluşturan kişileri daha yakından takip edebilecek.

Kraliyet onayı alan ve yürürlüğe giren yeni yasayla İngiliz istihbarat ajansları ve güvenlik birimleri, terörtehdidi oluşturan kişileri daha yakından takip edebilecek. 

Yeni yasaya göre, terör bağlantılı faaliyetlerde bulunmak amacıyla seyahat edeceğinden ya da teröreylemlerinde bulunduğundan şüphelenilen ve ülkesine dönmek isteyen kişilerin pasaportlarına geçici süreyle el koyulabilecek. Yurt dışındaki terör bağlantılı faaliyetlerde bulunan İngiliz vatandaşlarının ülkelerine dönüşlerinin kontrol altında tutulabilmesi için bu kişilere geçici olarak ülkeye giriş yasağı getirilebilecek.

Ülkede sınır polisi, yolcu bilgileri ve detaylarına sahip olacak. Buna göre, havayolu şirketleri, yolcu listelerini uçakları ülkeye iniş yapmadan önce İngiliz makamlarıyla paylaşacak. Aksi halde uçakların İngiltere'ye inişlerine izin verilmeyecek. 

Ayrıca üniversitelerden, okullardan, belediyelerden ve hapishanelerden kişilerin terörörgütlerine çekilmemesi ve aşırılaşmaması için önlemler almaları istenecek. Radikalleşmenin önlenmesi için gönüllü yardım programları başlatılacak. Ayrıca polis, terör şüphelileriyle ilgili bilgi edinmek ve kimlik tespiti için internet şirketleriyle işbirliği yapacak. 

İçişleri Bakanı Theresa May, yeni yasaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yasa, insanların yurt dışına çıkarak savaşmalarını ve ülkeye dönmelerini engelleyecek. Ayrıca, tehdit oluşturan bu kişileri yakından takip olanağımızı geliştirecek. Geçen ay Paris'te 17 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar, terör tehdidinin boyutunu göstermektedir. Hükümet olarak halkımızı korumak için elimizden geleni yapma yükümlülüğümüz var" ifadesini kullandı.

İngiliz hükümeti, ayrıca, terör şüphelilerinin daha yakından takibi ve olası terör olayları ile radikalleşmeyi önlemek için 130 milyon sterlinlik ek bütçe ayırdığını açıkladı. 

Birleşik Krallık'ta özellikle pasaportlara geçici olarak el konulması uygulaması nedeniyle eleştirilere neden olan "Terörle Mücadele ve Güvenlik" yasası, son dönemde Irak ve Suriye gibi ülkelere savaşmaya giden ve İngiltere'ye dönmek isteyen İngiliz vatandaşlarının ülkeye girişlerini önlemek amacıyla hazırlandı. 

İngiliz hükümeti, 500'den fazla İngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaşmak için gittiğini tahmin ediyor. İngiliz polisi, geçen yıl, çoğu Suriye ile bağlantılı 200'den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı.

(AA)