İngiltere'de Nükleer Silah Tesisi Seçim Vaadi Oldu

İngiltere'de Nükleer Silah Tesisi Seçim Vaadi Oldu

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin genel başkanlığı için yarışan ve son dönemde halktan yoğun ilgi gören Jeremy Corbyn, başbakan seçilmesi halinde İngiltere'nin İskoçya'daki Faslane Deniz Üssü'nde bulunan nükleer silah tesisini kaldıracağını bild

İngiltere'de 7 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonrası parti liderliğinden istifa eden Ed Miliband'dın yerine İşçi Partisi'nde genel başkan olmak için adaylığını açıklayan Corbyn, başkent Londra'da Hiroşima felaketinin 70. yılı kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Ülkedeki tartışmalı konulardan biri olan, Birleşik Krallık'ın nükleer silah sistemine değinen Corbyn, başbakanlık koltuğuna oturması halinde, ilk görev döneminde, 1960'lı yıllardan bu yana İskoçya'nın batı sahilinde konuşlanan denizaltılara monte haldeki İngiltere'ye ait Trident nükleer füzelerini kaldıracağını söyledi.

Corbyn, İşçi Partisi'nin liderliği için yürüttüğü seçim kampanyası kapsamında nükleer silahsızlandırmaya yönelik planlarının yer aldığı "Savunma Çeşitlendirilmesi Planı"nın detaylarını da açıkladı. İngiltere'nin kendisini ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmesi için, ahlaki görevi, stratejik savunma ve uluslararası yükümlülükleri olduğunun belirtildiği belgede, Crobyn, bir Savunma Çeşitliliği Ajansı'nın kurulmasıyla, nükleer silah ve savunma sektörlerinde görevli kişilerin becerilerinin başka alanlara kaydırılabileceğini savundu.

Corbyn, İskoçya'daki söz konusu nükleer tesisin kapatılmasıyla, mevcut halde Trident'de görevli kişilerin işlerini kaybetmeyeceğini vurgulayarak, bunun altyapı projeleri ile sosyal üretim girişimlerine yapılacak yatırımlarla korunacağını aktardı.

Nükleer füze taşıyan denizaltı filosu İngiliz siyasetinde zaman zaman tartışmalara neden oluyor. Son olarak, geçen Mayıs ayındaki genel seçim öncesinde, siyasi partiler arasında konuyla ilgili görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştı. Muhafazakar Parti'nin seçim bildirisinde dört yeni nükleer füze denizaltısı inşa edileceğine yer verilirken, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi de bu konuda kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, filonun yenilenmesine karşı duruş sergilemiş, nükleer tesislere izin verilmeyeceğine dair vaatlerde bulunmuştu.

Dört "Vanguard" denizaltısında taşınan "Trident II D-5" füzelerinden oluşan Birleşik Krallık'ın nükleer silah sistemi İskoçya'nın batı sahilindeki deniz üssünde duruyor. Denizaltı filosunun yenilenmesiyle ilgili son kararın gelecek yıl verilmesi bekleniyor. Filoyu yenilemenin yaklaşık 20 milyar sterline mal olacağı tahmin ediliyor.

İşçi Partisi liderliği için Jeremy Corbyn'nin yanı sıra Andy Burnham, Yvette Cooper ve Liz Kendall yarışıyor. Son dönemde özellikle ülkedeki genç nüfusun yoğun desteğini alan 66 yaşındaki Corbyn, savaş karşıtı görüşleriyle biliniyor ve rakiplerine göre daha sol bir çizgide bulunuyor. 1983 yılından bu yana milletvekili olan Corbyn, Gazze ve Filistin'e verdiği destekle de tanınıyor. Corbyn ülkede Gazze'ye destek amaçlı yapılan yürüyüşlerin tamamına katılıyor.

İşçi Partisi üyeleri arasında ağustos ayının ortasından 10 Eylül'e kadar yapılacak oylama sonucunda belirlenecek yeni genel başkanın ismi, partinin 12 Eylül'deki yıllık kongresinde açıklanacak. İşçi Partisi'nin 650 sandalyeli parlamentoda 232 milletvekili bulunuyor.

AA