İngiltere'de İhvan raporu bilmecesi

İngiltere'de İhvan raporu bilmecesi

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) İngiltere'deki aktivitelerinin incelendiği soruşturma raporunun yayınlanmasının ertelenmesi çeşitli spekülasyonlara neden olurken, İngiltere Başbakanlığı raporun yıl sonuna kadar yayınlanacağını, ertelenmediğini bi

İngiltere’nin, Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olmadığı sonucuna ulaştığı halde buna ilişkin raporunu açıklamayı Suudi Arabistan, Mısır ve bazı Körfez ülkeleri ile ilişkileri bozmamak için ertelediği iddia ediliyor.

İngiltere Başbakanlığı ise yaptığı açıklamada, raporun ertelenmediğini, yıl sona ermeden, sonbahar aylarında açıklanacağını belirtti. Raporun yaz aylarında açıklanacağını hiçbir zaman söylemediklerini kaydeden Başbakanlık, raporun tamamlanarak yaz aylarında bakanlara sunulduğunu, kamuoyuna ise sonbaharda açıklanacağını ifade etti. 

Raporda, İhvan'ın "terör örgütü" ilan edilmesi ve yasaklanması gerektiğinin belirtilmesi beklenmiyor. Ancak İhvan'la bağlantılı olan bazı kişi ve kuruluşların İngiltere'deki varlıklarına el konulabileceği ve özellikle finansal aktivitelerinin yasaklanabileceği belirtiliyor. 

 "İhvan, İngiltere'de yasaklanmayacak"

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın talimatıyla bu yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki aktivitelerini incelemek için kurulan komisyonun başkanlığını, İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yürüttü. 

Komisyonun soruşturduğu ve İhvan'a verdiği destekle bilinen bir kuruluş da "Britanya Müslüman Birliği" oldu. Ömer El Hamdun'un başkanlık ettiği ve Irak'ın 2003'teki işgaline karşı yaptığı protestolarla tanınan kuruluş, raporun Müslüman Kardeşler'in İngiltere'de yasaklanması gerektiğini önermeyeceği tahmininde bulundu. 

Britanya Müslüman Birliği Sözcüsü Halil Charles, AA'ya yaptığı açıklamada, "Rapor, Müslüman Kardeşler'i temize çıkaracaktır. Müslüman Kardeşler'in yasaklanmasının önerileceğini ve terör örgütü ilan edileceğini düşünmüyorum" dedi. 

Komisyonun yürüttüğü inceleme sonucu İhvan'ın İngiltere'deki aktivitelerine yasak getirilmeyeceğini çünkü yasa dışı hiçbir şeyin bulunmadığını söyleyen Charles, şöyle konuştu:

"Rapor Müslüman Kardeşler'in demokratik olduğunu ve çalışmalarının tamamen barışçıl olduğunu kanıtlayacaktır. İhvan'ın amaçlarına ulaşmak için teröre ya da şiddete dayalı bir ideolojisi kesinlikle yoktur. Bu çok açıktır. Eğer İngiliz hükümeti İhvan'la ilgili bir ihlali tespit etseydi, bu zamana kadar zaten bir şey yapardı. İhvan'ın barışçıl olduğunu, kendini İslamiyet’i, sivil halkı, demokrasiyi, özgürlük ve adaleti desteklemeye adadığını söylüyoruz. Aktivitelerinin terörle bağlantılı olması mümkün değildir. Dolayısıyla Müslüman Kardeşler'in yasaklanması gerektiği yönündeki görüşlere kesinlikle katılmıyoruz ve bu yöndeki çağrıları reddediyoruz."

 "İhvan'ın savunduklarını destekliyoruz"

Komisyonun soruşturma çerçevesinde kendileriyle de görüştüğünü anlatan Halil Charles, görüşmelerin yapıcı ve olumlu geçtiğini kaydetti. Charles, İhvan'ın savunduklarını desteklediklerini ancak Britanya Müslüman Birliği'nin Müslüman Kardeşler'in bir kolu ya da şubesi olmadığını ifade etti. Charles, "Biz ayrı bir kuruluşuz. İngiltere'de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kayıtlıyız. Belki bazı üyelerimizin İhvan'la ilişkisi olabilir ama bu onlara kalmış bir şeydir" diye konuştu.

"Körfez ülkeleriyle ilişkilerini bozmamak için İngiliz hükümetinin İhvan'la ilgili raporunu yayınlamayı ertelediği" yönündeki görüş ve haberlerin hatırlatılması üzerine ise Charles, "Bazı Körfez ülkelerinin ve Mısır hükümetinin Müslüman Kardeşler'i yasakladığını zaten herkes biliyor" ifadesini kullandı. 

İngiltere Başbakanlığı'ndan soruşturmaya ilişkin nisan ayında yapılan açıklamada, "Müslüman Kardeşler, son yıllarda önemini artırdı ancak organizasyonun felsefesi ve değerlerinin aynı hızda olmadığını anlıyoruz. Grupla ilgili endişeler ve şiddet içerikli aşırıcılıkla bağlantısı olduğu iddiaları dikkate alındığında, Müslüman Kardeşler'in neyi savunduğunu, amaçlarına nasıl ulaşmak istediğini ve bunun İngiltere için ne anlama geldiğini daha iyi anlamak, kesinlikle doğru ve tedbir amaçlı olacaktır" denilmişti.

 

(AA)