İngiltere Dışişleri Bakanı Barzani'yle görüştü

İngiltere Dışişleri Bakanı Barzani'yle görüştü

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yle telefonda görüştü.

IKBY Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Hammond, görüşmede Barzani'ye, "ülkesinin, terörle mücadele eden Kürt halkının yanında olduğu" mesajını iletti.
Peşmerge güçlerinin, IŞİD'e karşı kazandığı zaferlerden dolayı Barzani'yi kutlayan Hammond, "Kürt yönetiminin, sığınmacılara yönelik yardımlarının da takdire şayan olduğunu" ifade etti.
Hammond, "Irak'ın ılımlı gücünün temsilcisi" olarak nitelediği Kürt halkının, ülkede yaşanan krizin aşılması için siyasi süreçte yer alması ve diğer etnik unsurlarla birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.
Mesud Barzani de ülkesinin desteğini ileten Hammond'a teşekkür ederek, İngiltere'nin gösterdiği ilginin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Barzani, "dar ve sıkıntılı günlerde İngiltere devletinin, Kürdistan yönetimine ve halkına desteğini sunmasından dolayı müteşekkir olduklarını" dile getirdi.
"Savunma pozisyonundan saldırıya geçtik"

Karşılarında sadece terörist bir örgüt olmadığına işaret eden Barzani, "elinde çok fazla ağır silahı olan terörist bir devletle savaştıklarını" kaydetti. Bu "yeni terörist devletin", bütün bölge için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Barzani, düşmanın ortadan kaldırılması için uluslararası desteğin öneminin altını çizdi.
Barzani, teröristlere karşı savunma pozisyonundan saldırı durumuna geçtiklerini belirterek, "Bundan sonra teröristlere operasyon yapmaya ve onların tehdidini ortadan kaldırmak için mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Irak'taki siyasi süreç

Irak'ta tıkanan siyasi süreç üzerinde de duran Barzani, "Biz, Irak Ulusal İttifakı'nın başbakan adayını açıklamasını bekliyoruz. Kurulacak hükümet için yeni bir başbakan adayının, siyasi zihniyetin ve kuşatıcı bir programın olmasını istiyoruz. Önceki mevcut hükümetin yanlışlarını ve hatalarını tamir edecek bir mekanizma kurulmalı. Ortaklık ilkesini güçlendirecek bir hükümet lazım. Zira Irak siyasi süreci eski tarzla devam edemez" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA