İngilizler Brexit Dedi, Dolar Fırladı

İngilizler Brexit Dedi, Dolar Fırladı

İngiltere'deki referandumda birlikten çıkma kararı çıkması üzerine dolar yeniden tırmanışa geçti

Dolar/TL, İngiltere'de dün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından 3,00'ın üzerini gördü.
Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. 
Sterlin/dolar paritesi yüzde 10'un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana en düşük seviye olan 1,3230'u görürken, küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikle yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesi dikkati çekti. Dolar/TL 3,0040'ı görmesinin ardından saat 09.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 3,6 artışla 2,9650 seviyelerinde dengelenirken, sterlin/TL yaklaşık 14 ayın en düşük seviyesi olan 3,9252'yi gördükten sonra şu dakikalarda 4,0350'den işlem görüyor.
Azalan risk iştahı ile altın fiyatları ve gelişmiş ülke tahvilleri değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde düştü. Şu dakikalarda dolar karşısında, Güney Afrika randı yüzde 8, Meksika pesosu yüzde 6, Macaristan forinti yüzde 5, Endonezya rupisi yüzde 1,5 değer kaybetti.
Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB'de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu. Bu iyimserlikle dolar/TL dün yüzde 1,32 gerileyerek günü 2,8552'den tamamlamıştı. 
Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.
Bugün Brexit ile ilgili yetkililerden gelecek açıklamaların takip edileceğini belirten analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da izleneceğini kaydediyor. 
Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 3,00 seviyesinin kritik direnç konumunda olduğuna değinirken, 2,9500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini, küresel piyasalardaki Brexit ile ilgili gelişmelerin yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.