İngiliz Parlamentosunda 13 Müslüman

İngiliz Parlamentosunda 13 Müslüman

Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimde İngiliz parlamentosuna 8'i kadın toplam 13 Müslüman milletvekili girdi.

İngiltere'nin Müslümanlarla ilgili en eski aylık gazetesi Muslim News'un editörü Ahmed Versi, yaptığı açıklamada, bu sayının şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğunu belirterek, "13 Müslüman milletvekilinin parlamentoya girmesi çok iyi bir haber. Ancak nüfusun çeşitliliğine bakıldığında Avam Kamarası'nda hala toplumun tamamının temsil edildiğini söyleyemeyiz" dedi.
Seçim sonucu İşçi Partisi'nden dokuz, Muhafazakar Parti'den üç ve İskoç Ulusal Partisi'nden (SNP) bir Müslüman aday milletvekili oldu. SNP'den ve Muhafazakar Parti'den ilk kez kadın Müslüman milletvekilleri parlamentoya girerken, en dikkat çekici zafer Batı Bradford bölgesinde İşçi Partili Naz Shah'ın Respect Partisi lideri George Galloway'a karşı elde ettiği zafer oldu. Shah, Filistin yanlısı görüşleriyle bilinen ve bölgesinde daha önce büyük destek gören Galloway'den 11 bin 420 fazla oy alarak milletvekili seçildi.
Seçimdeki başarısızlığına karşın en çok Müslüman milletvekili çıkaran İşçi Partisi oldu. İşçi Partisi'nden Rupa Huq, Tulip Rizwana Siddiq, Naz Shah, Imran Hussein, Khalid Mahmood, Shabana Mahmood, Rushanara Ali, Yasmin Qureshi ve Sadiq Khan parlamentoya girmeyi başardı. Muhafazakar Parti'den ise Nusrat Ghani, Sajid Javid ve Rehman Chisti, İskoç Ulusal Partisi'nden de Tasmina Ahmed Sheikh milletvekili seçildi. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda toplam 650 milletvekili bulunuyor.
Birleşik Krallık'ta yaklaşık 2 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Bu rakam nüfusun yüzde 4,4'ünü oluşturuyor. 2010'da yapılan genel seçim sonucu 8 Müslüman, milletvekili seçilmişti. Ülkede 26 seçim bölgesinde nüfusun yüzde 20'sinden fazlasını Müslümanlar oluşturuyor.
7 Mayıs perşembe günü yapılan genel seçimde sandıktan 331 milletvekili çıkaran David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidar olmuştu. Seçimin ardından İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin genel başkanları istifa etmişti.
(AA)