İngiliz Askeri Afganistan'da Kalmayı Sürdürecek

İngiliz Askeri Afganistan'da Kalmayı Sürdürecek

İngiltere Savunma Bakanı Fallon, ülkesinin Afganistan’daki askeri varlığını gelecek yıl sürdüreceğini açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı Micheal Fallon, NATO misyonu çerçevesinde Afganistan’da bulunan İngiliz askerlerinin gelecek yıl bu ülkede kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Fallon, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadına sunduğu yazılı açıklamada, Afgan ordusunun "her geçen gün daha profesyonel, yetenekli ve adanmış bir güç" haline geldiğini ancak "ülkeyi bütünüyle güvende tutacak bir güce dönüşmesinin zaman alacağının görüldüğünü" kaydetti.

Afgan ulusal güvenlik güçlerinin son bir yılda gösterdiği performansı ve ülkedeki genel güvenlik durumunu dikkate alarak kendi taahhütlerini gözden geçirdiklerini ifade eden Fallon, İngiltere’nin, "güvenli ve istikrarlı bir Afganistan’ın inşasına yardım etmek için bu ülkedeki mevcut askeri misyonunu mevcut ölçekte sürdürme kararı aldığını" bildirdi.

ABD de 15 Ekim’de benzer bir karar almış, Afganistan’dan askeri varlığını çekmeyi ertelemişti.

Muharip güçlerini geçen yıl çeken İngiltere’nin, NATO önderliğindeki eğitim, danışmanlık ve yardım misyonu çerçevesinde Afganistan’da yaklaşık 450 askeri personeli bulunuyor.  

ABD yönetimi 15 Ekim'de, Afganistan'daki askerlerini geri çekme sürecini uzattığını açıklamıştı. Bu çerçevede Afganistan'da bulunan 9 bin 800 Amerikan askerinin gelecek yılın çoğunda kadar mevcut sayıda kalması ve 2017 başlarında 5 bin 500'e indirilmesi öngörülüyor. 

AA