Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

İmtihan, imtihan yine imtihan

Bu imtihan sıradan veya alışılagelen bir imtihan değildir. Zamanını, mekânını, boyutunu, hacmini... her şeyini Rabbimiz belirler. Ne yazık ki çoğunun farkında bile olamayız. Kimimiz sıhhatimizle, kimimiz imkânlarımızla... Yani Rabbimizin bizleri imtihan için, ibadet etmek için yarattığını bilmemiz kâfi... Katından gelen emirlerle, farzlarla, vazifelerle sürekli imtihanın içindeyiz.

İmtihanın boyutu veya uzantısı, bazen Keşmir veya Afganistan; bazen Irak veya Filistin; bazen üst kattaki komşumuz veya karşımızdaki bakkalımızla olur.

Bazen hapishane ile, bazen açlıklarla boğuşan insanlarla olur. Somalili veya Sudan"lı kardeşlerimiz olur. Mevsimin en sıcak ayı olan 2011 Ağustos ayında tutacağımız oruç ibadetiyle de ciddi olarak imtihan oluruz.

İşte bu haftaki mesajımız, yazımızın son cümlesi üzerinde olacaktır. Rabbimizin katından gelen ve tartışmasız farzlardan biri olan tesettürümüzü ne yazık ki modaya kurban verdik ve en ciddi görevimizi ihlal ettik. Dolayısıyla tesettür farzının uygulanmasında çoğumuz imtihanı kaybettik.

Şimdi ise gölgesi üzerimize düşmüş, tüm ayların sultanı olan Ramazan Ayımızın ve mübarek orucumuzun imtihanı ile karşı karşıyayız. Sanki artık 35 derece sıcaklıkta ilk defa bizler tutacakmış gibi nazlanmaya, yorumlar yapmaya, mırın kırın etmeye başladık.

Sudan"da artı 55-60 derecelik sıcakta birkaç lokma hamurla oruç tutacak olanları hiç hesaba katmıyoruz. Somali"de ölüm sebebi sadece açlık olan on binlerce Müslüman kardeşimizi gündemimize almıyoruz gibi konuşuyoruz.

Öyle ümit ediyoruz ki İslam Âlemine her konuda örnek ve rehber aday olan ülkemizin samimi insanları Ramazan ayımıza ve orucumuza hak ettiği karşılığı verecek ve ömrümüzde bir kez yaşayacağımız aşırı sıcaklarda tuttuğumuz oruçlarla Rabbimiz tarafından meleklere iftihar tablosu olarak sunulacağız.

Niçin olmasın ki? Ramazan ayının teşrifi ile sevinen bir insanın alacağı mükâfat, cesedinin cehennem ateşine uzak tutulmasıdır. Bu ayın içinde ifa edeceğimiz bir farz amel, diğer aylardaki yapılacak ibadetlere nispeten 70 farz seviyesindedir. Bu ay içinde muhtaçlara vereceğimiz 10 lira, diğer aylarda vereceğimiz 70 liraya tekabül etmektedir. Örnekleri yüzlerce çoğaltmak mümkün.

Bir tarafı kansız-bıçaksız bir ameliyat, diğer yönü cehennem ile aramıza girecek olan bir engel, bir kalkan, bir diğer tarafı ise karşılığı bizzat Rabbimiz tarafından verilecek oruç ibadeti, birtakım tali, basit sebepler yüzünden terk edilemez. Ramazan ayında tutulması icap eden bir orucun karşılığı olarak, ömür boyu aralıksız oruç tutsak, yine bir günlük orucun boşluğunu dolduramayız.

Ağustos ayının girmesiyle, birlikte olacağımız Ramazan Ayımız, biz Müslümanlara, Müslüman ümmete özel olarak verilmiş İlahi bir ikramdır. İkramın sahibi ise Rabbimiz... Ne güzel bir Rab ve ne güzel bir ikram. Cümlemize mübarek olsun. Âmin.

Bu ayda ve takip edilecek aylarda yapacağımız çoook hizmetler vardır. Somali, Sudan, Kenya yani Afrika başta olmak üzere, dünyanın her tarafına sözümüzle, imkânlarımızla adeta seferberlik ilan etmek zorundayız. Niçin? Çünkü Peygamberimiz âlemlere gönderilen bir peygamberdir. Kendisine icabet eden ümmeti, âlimleri, zenginleri, kurumlar, vakıflar, dernekler el ve gönül birliği ile Efendimiz"in mesajlarını, hedeflerini tüm âlemlere taşımakla sorumluyuz. Allah"a hamdolsun ki bugün onlarca hizmet kurumlarımız var. İstanbul başta olmak üzere Van"dan Samsun"a, Edirne"den Hatay"a kadar duyarlı hizmet insanlarımız olayın farkında olarak hizmetin düğmesine basmış durumdalar.

İşte böyle sorumluluk altında Rabbimizin ikramı olan Ramazan ayına kavuşuyoruz. Ramazan ayı boyunca, siz okurlarımıza ilgili mesajımızın detayını canlı örneklerle sunmaya çalışacağım. Şimdiden Ramazan ayımızı tebrik ediyor, cümlenize selam ve sevgiler sunuyorum.
 
akit

Bu yazı toplam 1930 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar