İmran Han Türkiye'de

İmran Han Türkiye'de

Pakistan Başbakanı İmran Han, Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Konuk başbakan, ilk durağı olan Konya’da Mevlana’nın kabrini ziyaret ederek dua etti. Konya'dan Ankara’ya hareket eden İmran Han’ı Esenboğa Havalimanı’nda karşılayanlar arasında Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ve Albayrak Grubu CEO'su Ömer Bolat da yer aldı. Dün akşam TOBB’un çalışma yemeğine katılan İmran Han, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek.

İŞ FORUMUNDA KONUŞACAK
Ziyaret sırasında İmran Han'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşeceği, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası durumu da ele alacaklarının kaydedildiği açıklamada, Başbakan Han'ın Ankara'da ayrıca iş forumunda konuşacağı, Türk iş adamları ve potansiyel yatırımcılarla da bir araya geleceği ifade edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Pakistan ve Türkiye, yüzyıllarca eskiye dayanan ortak din ve kültürel miras üzerine kurulu tarihi ve benzersiz bağların keyfini yaşamaktadır. İki ülkenin mükemmel seviyede ve her geçen yıl daha da güçlenmeye devam eden siyasi, ekonomik, savunmayla ilgili kültürel ve halktan halka ilişkileri bulunmaktadır. Başbakan'ın Türkiye'ye yaklaşan ziyareti, iki kardeş ülkenin hükümetleri ve halkları arasındaki tarihi bağların daha da güçlenmesini sağlayacaktır. Dahası ziyaret, iki ülke arasında özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerle ilgili iş birliği ve birlikte çalışma konusunda yeni alanların keşfedilmesine yardım edecektir."
Pakistan Başbakanı İmran Han, Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.
İmran Han, Konya Havalimanı'nda Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve il protokolünce karşılandı.
Daha sonra beraberindeki heyetle Mevlana Müzesi'ne giden konuk Başbakan, burada Hazreti Mevlana'nın kabri başında dua etti, yetkililerden bilgi aldı.

İmran Han, müze çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, sufizmin takipçisi olduğunu söyledi.

Sufizmi takip eden herkes gibi kendisinin de Hazreti Mevlana'nın kitaplarını, eserlerini okuduğunu aktaran İmran Han, "Pakistan'ın ideolojik babası olan Muhammed İkbal'in, ideolojik babası Mevlana Celaleddin Rumi'yi ne kadar çok sevdiğini biliyorsunuz. Mevlana Celaleddin Rumi, evimizin adı. Kitaplarını okudum. Bir Mevlana uzmanı değilim ama kitaplarını yeterince okudum. Mevlana, sufizmin en büyük temsilcisidir".

Daha önce geldiği Türkiye'de Mevlana Müzesi'ni ziyaret etme fırsatı bulamadığını belirten Han, "Eylül 2017'de iki oğlumla İstanbul'a gelmiştim. Buraya çok gelmeyi istedik ama gelemedik. Bu sefer gelebildik" dedi.

Pakistan Milli Şairi Muhammed İkbal'in makamında dua eden Han'a, Mevlana'nın eseri Divan-ı Kebir ve tablo hediye edildi.