İmam Humeyni Vefatının 29. Yılı

İmam Humeyni Vefatının 29. Yılı

İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve İslam İnkılabı önderi İmam Humeyni vefatının 29. yıl dönümünde anılıyor.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve İslam İnkılabının Lideri İmam Humeyni vefatının 29. yıl dönümünde başta İran olmak üzere dünyanın birçok yerinde anılıyor.

İmam Humeyni vefatının 29. yıl dönümünde bu akşam İmam Humeyi'nin türbesinde düzenlenecek törende anılacak. İmam Humeyni’nin vefat yıldönümü bu yıl mübarek Ramazan ayına denk geldiği için anma töreni, ülke içinden ve yurt dışında milyonlarca insanın katılımı ile akşam saatlerinde düzenlenecek.

İmam Humeyni’nin devrimci karakterinin öne çıkan en büyük özelliği olduğu belirtilirken, emperyalistlere ve onların yerli işbirlikçilerine karşı tavizsiz duruşu ile gerçekleştirdiği İslam İnkılabı bu kişiliğinin tezahürü olarak gösteriliyor.

Mustazaflara önderlik yapmış olan İmam Humeyni, "La Şiiye la Sunniye Vahdeh Vahdeh İslamiye" sloganıyla, gerçek menzilin mezhepleri yüceltmek değil, İslami vahdete ulaşmak olduğuna dikkatleri çekmişti.

Zalim ve müstekbirlere karşı verdiği mücadeleyle mustazaf halklara örnek olmuş olan İmam Humeyni, İslam ümmetinin birliği adına iki önemli konunun devamlı gündemde tutulması için Vahdet Haftası ve Dünya Kudüs Günü'nü ilan etmişti.

Mustazafların müstekbirlerle olan savaşının tüm insanlığı kuşatan kutsal bir dava olduğunu mücadelesiyle ortaya koyan İmam Humeyni, bunun ilahi bir dava olduğunu ve mezheplerin, meşreplerin, etnik grupların evrenselliği olmayan duruşlarından daha yüce olduğuna vurgu yapmıştı.

Onun en büyük hedefi müstekbirleri devirerek, mustazaflar için izzet ve onurun kaynağı; adalet, hürriyet, eşitlik temelli bir dünya kurabilmekti.

Hak-batıl mücadelesini yeniden tanımlayan İmam, onun esasında küresel bir mustazaf-müstekbir savaşı olduğunu ortaya koymakla kalmamış aynı zamanda bunların müşahhas karşılıklarını da insanlığa tanıtmıştı.

İnsanlığın en büyük düşmanının emperyalizm ve siyonizm elbiseleri ile hükmeden “Büyük Şeytan Amerika ve gasıp İsrail” olduğuna dikkat çeken İmam Humeyni, İslam ümmetinin kurtuluşunun da bu iki kanlı elin kesilmesiyle mümkün olabileceğine vurgu yapmıştı.

Filistin ve kutsal Kudüs davasına büyük önem veren İmam Humeyni, tüm Müslümanların bu uğurda tüm imkânlarıyla ortak bir mücadele geliştirmeleri gerektiğinin altını çizmişti.

3 Haziran 1989'da, 87 yaşında hayata gözlerini yuman İmam Humeyni, her yıl başta İran olmak üzere birçok ülkede düzenlenen törenlerle anılıyor.