İmam Hasan'ın Şehadet Yıldönümü

İmam Hasan'ın Şehadet Yıldönümü

Resulullah(as)'ın evladım dediği, İmam Ali ve Hz. Fatıma'nın Oğlu İmam Hasan'ın Şehadet yıldönümü...

İmam Hasan hazretleri hicretin 3. yılında dünyaya geldi ve 7 yaşına kadar aziz ceddi Hz. Muhammed Mustafa (aleyhisselativesselam)ın kucağında büyüdü ve eğitimin ilahi vahyin indiği bir merkezde bizzat bu dinin yüce peygamberinden aldı. Bizzat Resulullah (aleyhissatuvesselam) efendimizin kendisi bir hadisi şerifinde ahlak ve dış görünüş bakımından toplum içinde en fazla kendisine benzeyenin torunu imam Hasan olduğunu beyan buyurmuşlardır. İmam Hasan hem vücut yapısı, dış görünüşü ve kıyafet bakımından ceddine benzemekteydi ve hem de üstün insani faziletler ve ahlak bakımından. Rivayetlerde nakledilmiştir ki kim Resulullah Efendimize bakmak isterse İmam Hasan Mücteba'ya baksın.


Tüm şehid Nebiler ve yakınlarının şehadetini bile bile yakınlarını o yoldan engellemeyen Nebiler. Tarih boyunca katledilen tüm Peygamberler bir manada ümmetin ıslahiyeti adına birer birer kurban olan hakikat yiğitleridir. Sonra ümmetin diğer şehitleri de bu hal üzeredir. Hz. Muhammed'in (s.a.v) yakın akrabalarının ve arkadaşlarının şehadetlerini vahiy ile bilip bildirdiği halde yine de Onlar'ı o yola kurban etmekten beri durmaması da böyledir. Hatta Hz. Hasan (r.a) ve Hz. Hüseyin (r.a) efendilerimizin şehadetlerini Resulullah (s.a.v) işaret ettiği halde ümmetin karanlık ve fitne düzeninde yollarının aydınlatılması adına evlatlarının zalimler eliyle kurban edilmesine rıza göstermiştir. Bu durumda Hz. Muhammed (s.a.v) tıpkı Hz. İbrahim (a.s) gibi kurban eden, şehid sahabeler ve Ehli Beyt erleri tıpkı Hz. İsmail (a.s) gibi kurban olabilenlerdir.

İmam Hasan da Hicretin 50. yılında sefer ayının 28. günü Medine'de zalimlerin ittifakı sonucu zehirlenerek şehadete erişmiştir.

"Ey Allah’ın Kulları! İbretlerden Öğüt Alın Ve Geçmişlerin Geriye Bıraktıkları Eserleri Ibret Kaynağı Edinin. Bunca Nimetlerin Şükrü Için Günahlardan Uzak Durun Ve Nasihatlardan Yararlanın. Allah’ın Yardımcı Ve Sığınak, Kur’an’ın Da Delil Ve Davacı, Cennetin Sevap, Cehennemin De Ceza Ve Işkence Olması Insana Öğüt Olarak Yeter."

"Ey Allɑh’ın Kullɑrı! Allɑh’tɑn Korkun. Kurtuluş Ve Sɑɑdet Tɑlep Edin Ve Ihtiyɑrlık Çɑğı Ulɑşmɑdɑn Ciddiyet Gösterin. Azɑp Pɑrçɑlɑrı Inmeden Ve Lezzetleri Yok Edici Ölüm Ulɑşmɑdɑn Önce Amel Yɑpmɑyɑ Koşun. Zirɑ Dünyɑ, Nimetlerinin Devɑmı Bulunmɑyɑn, Musibetlerinden Emin Olunmɑyɑn, Kötülüklerinden Kɑçınılɑmɑyɑn Aldɑtıcı Bir Engel Ve Eğik Güvensiz Bir Dɑyɑnɑktır."

İmam Hasan