İlk seyahatini Riyad'a yapacak

İlk seyahatini Riyad'a yapacak

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasına kesin gözüyle bakılan darbe lideri Sisi, Katar'a "Mısır halkını daha fazla kaybetme" dedi. Sisi, Suudi Arabistan ve BAE'yi ise övdü ve ilk seyahatini Suudi Arabistan'a yapacağını söyledi.

Mısır’da 26-27 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, en güçlü aday olarak gösterilen darbe lideri ve eski Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi, Mısır televizyonlarının yayınladığı programda konuştu.

Sisi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar ve Cezayir'e yönelik açıklamalar yaptı. "Katar'a, 'Mısır halkını daha fazla kaybetme' diyorum. Halkın büyük çoğunluğu, daha önce hiç görülmemiş bir şekilde Katar ve Hamas'tan çok muzdarip." dedi.

Sisi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden sonra Arap ülkelerinin Mısır'a 20 milyar doları aşan yardımından övgüyle söz etti. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapacağını söyledi.

"Arap kardeşlerimiz Mısır'a çok yardımda bulundu. Yapacakları yardım çok önemlidir. Arap kardeşlerime güveniyorum. Onların Araplıklarına, vatanseverliklerine, özverilerine ve bölgedeki yeni durumu anlamalarına güveniyorum."

Kral Abdullah'a teşekkür

Mısır'a desteklerinden dolayı Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne teşekkür eden Sisi, Suudi Arabistanlılara ülkelerini "şer odaklarına karşı korumaları" çağrısı yaptı.

Birleşik Arap Emirlikileri vatandaşlarından da "Dikkat etmeleri ve ülkelerine sahip çıkmaları"nı istedi.

Kuveyt'e seslenişinde ise Irak-Kuveyt Savaşı'nı hatırlatarak, "Biz kardeşiz. Siz bir sınavdan geçtiniz biz de gerçek sınavdayız." dedi.

Sisi, siyasi istikrara bir türlü kavuşamayan Libya'nın sınır güvenliğini koruyamamasının Mısır'a karşı "büyük bir tehdit" olduğunu söyledi.

"Cezayir halkı hakkında kötü söz söylemedim"

Mısır basını, ülkedeki üniversitelerden bir grup öğretim görevlisiyle perşembe günü görüşen Sisi'nin, "Mısır ordusu güçlü, ülkenin batısında herhangi birine bir şey olursa ordu orada olur. Bu, özgür orduya bir uyarıdır. Herhangi bir durum yaşanıp halktan birisine bir şey olursa ben üç günde Cezayir'e girebilirim." dediğini yazmıştı.

Cezayir basını da, Sisi'ye ait olduğu yazaılan bu açıklamaları "ülkelerine söylenmiş kötü sözler" olarak kabul etmiş, Mısırlı ve Cezayirli aktivistler sosyal paylaşım sitelerinde açıklamayı kınayan paylaşımlarda bulunmuştu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı ise, Sisi'nin seçim kampanyası müdürünün söz konusu açıklamanın Sisi'ye ait olmadığını söylediğini duyurmuştu.

Sisi de, Cezayir halkı hakkında kötü bir söz söylemediğini savundu. "Arap halkının hepsine saygı duyuyorum." dedi.

İki hafa sonra seçim var

26-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi en güçlü aday.

Sisi seçimi kazanırsa, 1950'lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Mısır'da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde kişi hayatını kaybetti ve Müslüman Kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. Askeri yönetim Müslüman Kardeşleri terör örgütü olarak ilan etmiş durumda.

Kaynak: Al Jazeera