'Ilımlı' Muhalif: ABD Cisreşşuğur Saldırısına Destek Verdi

'Ilımlı' Muhalif: ABD Cisreşşuğur Saldırısına Destek Verdi

Suriye'nin İdlib kentindeki savaş sürerken, ABD'nin desteklediği bir "ılımlı" muhaliften itiraf geldi: ABD, Cisreşşuğur ve Gab düzlüğündeki savaşa destek veriyor.

Suriye'nin İdlib kentine yönelik El Kaide öncülüğündeki ittafakın saldırısı sürerken, Alevi katliamına neden olan saldırıya verilen dış destek de netleşiyor.
 McClatchy DC'ye konuşan ABD destekli "ılımlı" muhalif Cemiyel Radun, İdlib ve Cisreşşuğur'dan geri çekilen Suriye ordusunun ikmal ve geri çekilme hattında bulunan Gab düzlüklerini kendilerinin tuttuğunu ileri sürüyor.
 Radun'un liderliğindeki Sukur el-Gab isimli çete, ordu birliklerini Gab'ın kuzey kısımlarında tutmaya çalışıyor.
 Radun'a göre, İdlib'de çetelerin kazandığı başarı, yalnızca muhaliflerin değil, ABD'nin de bölgeye bakışında değişikliğe neden oldu.
 Şam Cephesi'nden Muhammed el-Gabi isimli bir çete liderine göre, ABD İdlib kent merkezine yönelik saldırıya destek vermezken, Cisreşşuğur ve Gab savaşına destek veriyor.
 Buna göre Cisreşşuğur ve Gab cephesinde savaşan çetelere, ABD tarafından anti-tank TOW füzeleri ile birlikte askeri ve lojistik destek veriliyor.
 Radun, Cisreşşuğur cephesinde savaşmamış. Ancak birkaç hafta önce Gab Vadisi'nde ordu birliklerini karşılayacağını söylediğinde, ABD'li yetkilinin kendilerine TOW tedarik ettiğini belirtiyor.
 Gabi'ye göre, eğer ordu Eriha'dan da çekilirse, "muhaliflerin" Hama-İdlib-Lazkiye üçgenini birleştirme şansı olacak.
 Gabi, İdlib'deki "başarı"nın, "ılımlılar", İslamcılar ve Nusra Cephesi arasındaki uyumdan kaynaklandığını düşünüyor.
 Radun ve Gabi, Eriha'nın düşmesi halinde olacaklardan kaygılandıklarını söylüyorlar. İki "muhalif" de, Fetih Ordusu'nun Esad'ı destekleyen Alevilerin ve Hristiyanların tehlikede olduğunu düşünüyor.
 Gabi, ABD'den daha fazla destek gelmesi halinde, "ÖSO'yu yeniden inşa edebileceklerini" ve sahadaki dengeleri değiştirebileceklerini iddia etti.
  
  
 Kaynak : Sol