Ilıcak Hakim Karşısına Çıktı

Ilıcak Hakim Karşısına Çıktı

Ahmet Altan ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak’ın da yargılandığı 17 sanıklı davanın ilk duruşması, Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ahmet Altan ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak’ın da yargılandığı 17 sanıklı davanın ilk duruşması, Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada iddianamenin okunmasının ardından ilk açıklamayı 29 Temmuz 2016’dan beri tutuklu olan Nazlı Ilıcak yaptı.

Nazlı Ilıcak'ın ifadesi devam ederken saat 18.40 sularında mahkeme başkanı bugün (20 Haziran 2017) saat 10.00'a kadar ara verildiğini açıkladı.

Ilıcak, 'FETÖ'cü demek darbeci demek, hilekâr demek, kul hakkı yemek, soru çalmak demek. Bununla ilintilendirmeyi çok ağır buluyorum' diyerek, 'Kul hakkı yemek, haksızlık yapmak son derece yanlıştır. Ben kimseye mürid olmadım, kula kulluk etmedim, hep bireysel davrandım' ifadelerinde bulundu.

Ilıcak, 'Zaman Gazetesini istemedim. Bugün Gazetesi'ni oğlumla birlikte kurduk. Ancak maddi sıkıntılar nedeniyle yürütemedik. Abdullah Gül'e gazeteyi satmak istediğimi isim önermesini söyledim. Gül, Akın İpek ismini verdi. Akın İpek'i o vesile ile tanıdım. Daha sonra teklif gelince Bugün Gazetesi'ni tercih ettim. Bu suçlamalar beni rencide ediyor. Bu millete hizmet etmiş gazeteciye hapis çok ayıp' şeklinde konuştu.

Ilıcak, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar için 'Ben darbeyi biliyorsam, onun etrafı FETÖ'cü askerlerle dolu. Çevresinden 16 tane FETÖ'cü çıktı. O darbeyi bilemiyor, Nazlı Ilıcak 10 yılda 5 kere terör örgütü üyesi olduğu bilinmeyen kişilerle görüşüyor. Darbeci oluyor, Hulusi Akar kahraman oluyor' ifadelerinde bulundu.

Ilıcak'ın savunmasından diğer satır başları şu şekilde:

'Ben DP ekolünden geliyorum. Demirel'i destekledim. Ama biat etme huyum yok; 28 Şubat süreciyle bütünleşen Demirel'i eleştirdim 28 Şubat sürecinde hırpalanırken, bütün tv'ler Erdoğan aleyhinde bangır bangır öterken, ben dindarları savundum, hoşa gitmedi.'

'367 kararında, parti kapatmada, Balyoz, Ergenekon'da AKP'yi destekledim.. Askerî vesayet vardı, AKP'nin önünü kesiyordu. Benim hükümeti destekten kopuşum 17-25 Aralık ile oldu. 'Bu mesele aydınlansın' diye yazınca Sabah'tan kovuldum.'

'Kovulunca Zaman, Bugün iş teklif etti. Mehmet Barlas, "Zaman'da yazına karışırlar" deyince kulağıma küpe oldu, Bugün'e gittim. Başka yerden teklif gelmedi. Aydın Doğan'dan teklif gelse koşa koşa Hürriyet'e giderdim.'

'Yolsuzluk meselesinin mahkemeye intikal etmeden kapatılması beni rencide etti. Bu meseleye 'kumpas' diyebiliriz… Yolsuzluk meselesine FETÖ'nün bir hazırlığı da diyebiliriz ama olay karanlıkta kaldı, bu ülkemiz açısından sıkıntı yarattı.'

'Ben hiçbir zaman Menderes, Tahkikat Komisyonu kurdu, ne yapalım müstehaktır darbeye demedim… Ahmet Altan programda Menderes'in yanlış politikalarıyla darbeye yol açacak bir süreç başlattığı eleştirisinde bulundu. Sol kökenli bir insan olarak Ahmet Altan'ın Menderes eleştirisini çok doğal karşıladım ve bugünle bir paralel anlamadım. Benim Menderes'ten yola çıkarak Tayyip Erdoğan darbeyi hakediyor dememe imkân yok. Ben Menderes'e hayran bir insanım. 'Yine Yeşillendi Fındık Dalları' şarkısı neden çalıyor? Ben her çalışında basın özgürlüğünün engellenemeyeceği vurgusu yaptım.

Zekeriya Öz ile kartopu oynarken çekilmiş fotoğrafa değinin Ilıcak 'Zekeriya Öz ile kartopu oynayarak akladığım söyleniyor. Gazeteci olarak bir röportaj yaptım. Röportajda bir fotoğrafla süsleyelim istedim. Baktım yerde kar var, Bir ben kartopu aldım, bir de ona verdim. Ben onun FETÖ ile ilişkisini bilmiyorum. Kendisine sorduğumda 'Ben MHP kökenliyim. Anadolu çocuğuyum' dedi' şeklinde konuştu.

Altan kardeşlerin de iddianamaye karşı görüşlerini bugün açıklamaları bekleniyor.