"iki Kıblenin Hamisi Olmayan iki Haremin Hadimi Olamaz"

"iki Kıblenin Hamisi Olmayan iki Haremin Hadimi Olamaz"

Suudi sosyal medya kullanıcıları, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ’in, "iki kıblenin hamisi olmayan iki haremin hadimi olamaz" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Filistin Âlimler Birliği ve Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği (UMAD) tarafından düzenlenen Kudüs ve Filistin için Türkiye Âlimler Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu.
 
Âlimler Buluşmasında konuşan Mehmet Görmez, üzerinde bir yetki olmadığı için daha rahat konuştuğuna işaret ederek, ‘İki kıblenin hamisi olmayan iki haremin hadimi olamaz.' Dolayısıyla öncelikle bu konularda çok daha dikkatli olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
İki Haremin hizmetkârı anlamına gelen Hâdimü’l-Haremeyn unvanının Kral için kullanıldığı Suudi Arabistan’da, sosyal medya platformu üzerinden Mehmet Görmez için ağza alınmayan sözler ağza alınmayacak hakaretlerde bulundu.
 
İHANET SÖZLERİ YÜKSELİYOR
 
Görmez, bazı Arap ülkeleri yöneticilerini Filistin konusundaki sözleri sebebiyle sert şekilde eleştirdi.
 
Görmez, şunları kaydetti: "Son zamanlarda bazı Arap ülkelerinde ihanet kokan sözler yükselmeye başladı. Eskiden bunu gizli söylerlerdi. Şimdi medya ortamlarında açıkça ifade ediyorlar. En yüksek seviyede yetkililerden ihanet kokan ifadeler duymaya başladık. Güya 'Yahudilerin Filistin topraklarında dini ve tarihi hakkı var gibi.' en cahilane ve hainane cümleler duymaya başladık. Bu hainane ifadeler o devletlerin zevaline işarettir. Bu hainane ifadeler, imtihanı kaybeden devletlerin zevaline işarettir. Bizim tarihimizde 'Hadimul harameyn’ sıfatı bütün Osmanlı sultanları için kullanılmıştır. Fakat 'Hadimul Harameyn'den maksat sadece Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi kast edilmemiştir. Mescidi Haram ve Mescid-i Nebevi bir Mescid sayılmış, Mescidi Aksa da bir mescit sayılmıştır. Bu artık dilime pelesenk ettiğim bir cümledir, bunu üzerimde bir yetki olmadığı için daha rahat konuşuyorum: 'İki kıblenin hamisi olmayan iki haremin hadimi olamaz.' Dolayısıyla öncelikle bu konularda çok daha dikkatli olmamız gerekiyor."