Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İİK, nereden nereye..

Dün Türkiye ile neredeydik? Peki bugün neredeyiz...

Buraya hangi badireleri aşarak geldik.. Bugün de bizim aştığımız yolları aşmakta olan kardeş ülkeler ve halklar var..

Suudi kralının ziyareti için 100 Mercedes kiralanması manşet olmamalı idi.. Tamam lüks ve israf olmamalı.. Ama bu kadar önemli bir zirve ucuz, basit bir siyasi magazinle gölgelenmemeli idi.. 100 Mercedes, 500’e çıkarılarak onun üzerinden gündem oluşturmaya çalışmak, anlaşılır bir tavır değil..

Kaldı ki, Türk heyetlerinin bazı gezilerinde de, 2 uçak dolusu insan gidiyor. Heyet, bürokratlar, işadamları, gazeteciler uzun konvoylar oluşturabiliyor.. Biri bu işi abartmış, gösterişe kaçmışsa tabii ki eleştirilmeli, ama haddinden fazla şiddet gayedeki hikmeti yok eder.. Bu eleştiri kaş yapayım derken göz çıkarmaya varmamalı.. Bir yanlışa karşı çıkarken başka bir yanlışa düşmemek gerek..

İslam konferansının geçmişine ve teşkilat yapısına bakalım bir. Aslında önemli çalışmalar yapılmış, birçok alt kurulları var.. Ama hemen hemen hiçbiri beklenen performansı gösteremiyordu. Şimdi bütün bu eksikliklerin giderilmesi yönünde bir irade konuluyor ortaya. Artık sadece “La ilahe” demiyoruz. “İllallah” da diyoruz.. Bir yanlışı reddederken, yerine hakikati ikame etmek için bir irade ortaya koyuyoruz..

Bu konferans için söylenecek tek söz var aslında, ırmak yatağını arıyor.. “Hayırlı Cuma” İslam dünyası için yeni bir başlangıç olacak inşallah!

Önümdeki listeye bakıyorum, bugün Pakistan’da 160 milyon Müslüman yaşıyor. Endonezya 195 milyon. Bangladeş 129 milyon.. Hani şu 28 Şubat’ın benzerini yaşayan ülke.. Uzakdoğu’daki Suriye ya da Mısır.. Hindistan’da 154 milyon diyorlar ama, Hind Müslümanları bu sayının 250 milyon olduğunu söylüyorlar. Çin’de 39 milyon Müslüman var diyorlar, sadece Doğu Türkistanlılar 45 milyon. Hui Müslümanları ise 100 milyon kadar tahmin ediliyor.

Dünyanın karasal büyüklüğüne bakıyorum, 1.6 milyar (veya 1.8 milyar) Müslüman dünyanın %25 bir karasal büyüklükte yaşıyor.  Dünyadaki insanların %23’ü Müslüman. %32’si Hıristiyan (2.2. milyar). %15 Hindu (1 milyar) Rusya’nın toprak büyüklüğü 17.075.800 km2, Kanada 9.984.670 km2, ABD 9.631.420 km2, Çin 9.634.420 km2, Hindistan 3.287.590 km2, Brezilya 8.511.965 km2, Avustralya 7.686.850 km2. Osmanlı’nın nüfusu 25 milyon, toprağı 8 milyon km2 kadar idi. Yani Avustralya kadar bir şey. Bugün dünya ihracatının sadece %9’u bizde ve onun da çoğu petrol ülkelerine gidiyor.

Kıtalar da bir büyüklük olarak gözümüzün önünde bulunsun isterseniz, nasıl bir dünyada yaşadığımızı görmek için  Asya 44 milyon km2, Amerika 42 milyon km2, Afrika 30, Avrupa 10, Antartika 13 milyon km2. Toplam 140 milyon km2. Böyle bir dünyada yaşıyoruz.

Tekrar geçmişe bakacak olursak, Pakistan’daki 2. toplantılarında İslam Kalkınma Bankası’nın kurulması gündeme getirildi. İKÖ maliye ve ekonomik işleri bakanları 1973 yılında Cidde toplantısında bu talebi teyid ettiler.. 20 Ekim 1975 tarihli zirve toplantısında İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş planı onaylandı. Bu işler bir anda olmuyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın organları şunlardır; Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (COMCEC-İSEDAK), Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH), Enformasyon ve Kültürel İşler Daimi Komitesi (COMIAC), Daimi Mali Komite, Kudüs Komitesi, Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Sorunlar İslami Komitesi gibi kuruluşların adını bundan sonra daha çok duyacağız..

Ankara’daki, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İstanbul’daki İslami Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA),  Bangladeş’teki İslami Teknoloji Üniversitesi, Fas’taki İslami Ticaret Geliştirme Merkezi, Suudi merkezli İslami Fıkıh Akademisi, Suudi Arabistan ve Pakistan’daki Islamsate İslami Ağı, Suudi Arabistan’daki İslami Dayanışma Fonu Yönetici Bürosu ve Vakfı, Nijer İslami Üniversitesi, Uganda İslami Üniversitesi gibi organizasyonlara yenileri eklenecek ve hepsi senkronize bir şekilde çalışacaklar.

Bu arada daha şimdiden olumlu haberler gelmeye başladı bile. Suudi, Mısır, İran konusundaki sorun aşılmış değil. İslam ülkeleri arasında istihbarat, güvenlik arasında işbirliği yönünde, INTERPOL benzeri bir oluşum için düğmeye basıldı.

Suudi Arabistan’daki İslami Kalkınma Bankası (IDB), Fas’taki İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), Rabat, Fas. Suudi Arabistan’daki İslami Devletler Yayın Organizasyonu (ISBO) ve Uluslararası İslam Suudi Arabistan’daki Haber Ajansı (IINA), Pakistan’daki İslami Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI), Malezya’daki Dünya İslam Ekonomi Forumu (WIEF), Suudi Arabistan’daki İslami Başkentler ve Şehirler Organizasyonu (OICC), Suudi Arabistan’daki İslami Dayanışma Oyunları Spor Federasyonu, Libya’daki Uluslararası Libya’daki İslâm Âlemi Komitesi (ICIC), Suudi Arabistan’daki İslami Gemi Birliği (ISA), Suudi Arabistan’daki Uluslararası Arap-İslami Okullar Dünya Federasyonu, Suudi Arabistan’daki İslami Bankalar Uluslararası Birliği (IAIB), İstanbul’daki Diyalog ve İşbirliği İslami Konferansı Gençlik Forumu, (ICYF-DC), Bahreyn’deki İslami Bankalar ve Finansal Kurumlar Genel Kurulu (CIBAFI), İstanbul’daki Standartlar ve İslam Ülkeleri Metroloji Enstitüsü (SMIIC) gibi kuruluşlar adeta olağanüstü hal ilan edecekler..

Kesinlikle bu yapıların basının yakın takibinde olması gerek. STK’ların bunlarla işbirliğine gitmesi gerek. İşadamlarımızın da.. Yani topyekûn bir seferberliğe ihtiyacımız var.. Biz bu işi sadece İslam ümmetinin yücelmesi için değil, biz alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetiyiz. Bütün insanlığın hayrına olmayan bir çözüm önerisi bizim önerimiz olmayacak. Bizim kurtuluşumuz, insanlığın kurtuluşuna vesile olacak inşallah. Ve biz bu hamlenin ardından adaletten, barıştan, hürriyetten yana yeni bir medeniyetin ihyası ve inşası için çalışacağız. Selâm ve dua ile.

yeniakit

Bu yazı toplam 684 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar