İhvan’dan Net Tavır

İhvan’dan Net Tavır

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lider kadrolarında yaşanan ve yaklaşık 100 gündür süren krizin aşıldığı bildirildi.

İhvan kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim'in liderlik ettiği ve muhaliflerin kanını dökenlere karşı "kısas" uygulanması fikrini benimseyen grup ile İhvan Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin'in öncülük ettiği ve değişimin “barışçıl yollar”la gerçekleşmesi gerektiğini savunan grup arasında, Mısır yönetimiyle mücadele konusunda çıkan büyük anlaşmazlık sona erdi.

İhvan lider kadrosunun yurtdışında düzenlediği toplantıda, teşkilatın Kahire, İskenderiye, eş-Şarkiyye ve ed-Dekahliye gibi pek çok kentteki idarî bürolarında bölünmeye yol açan çift başlı yapının oluşturduğu kriz ele alındı. Toplantıda, çekişen yönetim kadroları arasında "ateşkes”e varılması ve teşkilatın çıkarlarının ön plana alınmasının yanı sıra üç konuda anlaşmaya varıldı.

Bunlar arasında, şubat ayında seçilen ve üyeleri arasında Hüseyin İbrahim'in de bulunduğu komiteye alternatif yeni bir komite oluşturulması için seçim yapılması, Mahmud İzzet'in Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcılığı ve İbrahim Münir'in de Yurtdışındaki Başkan Yardımcılığı görevine ve teşkilatın yurtdışındaki çalışmalarına devam etmesi yer aldı.

Yapılacak seçimlerin yeni dönemde İhvan'ın düşünce ve sistematiğinden ödün vermeyen yeni liderlerin ortaya çıkmasını sağlayacağı ifade edildi. İhvan'dan toplantı ve sonuçlarıyla ilgili açıklama yapılmadı.

Mayıs ayında teşkilatın idaresinde söz sahibi olduğunu iddia eden iki "Rehberlik Teşkilatı"ortaya çıkmıştı

Protestoların Sürmesinin Kimseye Bir Faydası Yok!

Kaynaklar İhvan’ın izlediği yöntemde hiçbir değişikliğe gitmediğini, devrimci metodunu asla müzakere masasına yatırmayacağını, bu tavrında kararlı olduğunu, aynı şekilde mevcut rejimle çözüm arayışlarına girmeye ya da protesto gösterileri düzenlemeye de asla niyetli olmadığını aktardı.

Kaynaklar İhvan gençliğinin Mısır rejimiyle şiddet yollu anlaşma talebinin İhvan tarafından kesinlikle reddedildiğini, asla silaha sarılmayacaklarını, barıştan yana olduklarını da eklediler.

Ancak kaynaklar İhvan’ın öldürülenlerin ya da zulme uğrayanların yakınlarını özellikle de adaletin yerini bulamadığı bu ortamda hiçbir şekilde engelleyemeyeceğini vurguladılar.

İhvanı Müslimin yönetimi ya da resmi sözcüsü tarafından toplantı ve sonuçları hakkında herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

.

Kaynak: Anadolu Ajansı