İhvan'dan Hizbullah’a Zeytin Dalı

İhvan'dan Hizbullah’a Zeytin Dalı

Hizbullah’ın her yıl güney Beyrut’ta düzenlediği iftar programına bu sene çok sayıda Sünni grup iştirak etti.

Hizbullah’ın her yıl güney Beyrut’ta düzenlediği iftar programına bu sene çok sayıda Sünni grup iştirak etti. İhvan-ı Müslimin’in Lübnan kolu olan Cemaat-i İslamiye Hareketi adına hareketin Siyasi Büro Başkanı Azzam El-Eyyubi’nin yanı sıra, Lübnan’daki Sayda şehri Kudüs Camii imamı Şeyh Mahir Hammud ve Hamas Hareketi, Tevhid Hareketi, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden temsilciler de iftara katıldılar.

Özellikle de Azzam El-Eyyubi’nin sürpriz katılımı, Lübnan’daki Sünni gruplar içerisinde, İslami gruplar arasındaki iletişimin güçlendirilmesinden yana olan tarafla Hizbullah’la masaya oturulmasına karşı çıkan taraf arasında çeşitli tartışmalara sebep oldu.

Cemaat-i İslamiye’nin bu iftara katılması iki taraf(Hizbullah-Cemaati İslami) arasında özellikle de geçtiğimiz son 2 yıl içerisinde görüşme ve ziyaretlerin kesilmesiyle birlikte daha da belirginleşen engellerin yıkılması anlamını taşıyor. Bu iftar ziyaretinin iki taraf arasındaki ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için bir fırsat olması bekleniyor.

Eyyubi’nin iftar yemeğinde güler yüzle karşılandığını bildiren haberlerde, Hizbullah’ın Siyasi Konsey üyesiŞeyh Abdülmecid Ammar’ın Lübnan’ın genel durumuyla ilgili bir sunum yaptığı; ardından taraflar arasında Lübnan’ın iç durumu ve fitne üzerine istişare içerikli konuşmaların geçtiği bilgisine yer verildi.

Diğer yandan Cemaat-i İslamiye yönetimi Es-Sefir gazetesine yaptığı açıklamada, bu iftara Lübnan’daki İslami durumu iyileştirmek hedefiyle katıldıklarını, iki taraf arasındaki ilişkilerin tamamen kesilmediğini, yalnızca görüşmeler anlamında sekteye uğradığını, ancak iletişim kanallarının hala açık olduğunu ifade etti.

Cemaat yönetimi Lübnan’ı ve bölgeyi tamamıyla etkileyen Sünni-Şii fitnesinin Lübnan’dan uzaklaştırılması hedefiyle bu iftara katıldıklarını, bazılarının bu fitnenin Lübnan’da yayılması için çaba sarf ettiklerini, bu iftara katılarak Şii dünyasına da Lübnan’daki mevcut gerginliğin mezhebi değil siyasi olduğu ve kendilerinin her türlü görüşmeye hazır oldukları yönünde mesaj verdiklerini vurguladı.

Hareket yönetimi ayrıca Hizbullah’ın Suriye Savaşı’na katılmasının karşısında yer almaya devam ettiklerini, Hizbullah’ı bundan vazgeçirmek ve sadece Lübnan’a dönmesini sağlamak için çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini vurguladı. 

 

 

Kaynak: İSLAMİ ANALİZ