İhvan, Mursi’den Vazgeçildiği İddiasını Yalanladı

İhvan, Mursi’den Vazgeçildiği İddiasını Yalanladı

İhvan, Mursi’den vazgeçildiği yönündeki iddiaları yalanladı: Bu konuda tavrımız değişmez!

İhvan-ı Müslimin Hareketi’nin üst düzey isimlerinden olan Eymen Abdulgani, medyada İhvan’ın Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevine geri iade edilmesi yönündeki talebinden vazgeçtiği yönünde yer alan iddiaların asılsız olduğunu, İhvan’ın Muhammed Mursi konusundaki tavrının sabit ve değişmez olduğunu ifade etti. 
 
İhvan yetkilisi söz konusu iddianın çıkış kaynağının İhvan’ın kendi mensupları için yayınladığı bir belge olduğunu, bu belgede hareketin meşruiyetten ve Mısır halkının iradesinden asla vazgeçmeyeceğinin ifade edildiğini, buradan bir çıkarım yapılamayacağını, bunun ahlaki bir ilke olduğunu belirtti. 
 
Abdulgani, Mursi’nin 25 Ocak Devriminin ardından yönetimi meşruiyet çerçevesinde devraldığını, bu devrimin en büyük kazanımlarından birinin meşruiyetin halka geçmesi olduğunu, bu sayede halkın kendi liderini kendi seçebilecek bir pozisyona geldiğini ifade etti. Abdulgani hayatı pahasına halkın meşru seçiminin arkasında durarak direniş ortaya koyması sebebiyle Mursi’yi selamladı.
 
Darbenin sona ermesinin yegane yolunun halkın iradesinin geri iadesi, böylece meşru anayasanın da geri iadesi olduğunu söyleyen İhvan lideri meşruiyetin halkın mülkü olduğunu, halkın devrim sonrası seçimlerde özgür olarak bu mülkünü dilediği şekilde kullandığını belirtti. 
 
İhvan’ın devrimin destekçisi olan her grupla işbirliği içerisinde olarak farklılıkların bir kenara koyulmasından yana olduğunu ifade eden Eymen Abdulgani “Bizim için mihenk taşı darbenin ve askeri vesayetin karşısında yer almaktır” ifadelerini kullandı. 
 
Bu anlamda darbeye muhalif olan herkesle, İhvan’ın genel tavrını koruyarak ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
Demokrasiye saygı gösterilmesi ve halkın tercihlerinin kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapan Abdulgani, demokrasiyle alınan kararlara ya da sandık sonuçlarına saygı gösterilmemesinin de askeri darbenin kabulü anlamını taşıdığını vurguladı. 
 
Meselenin yalnızca meşruiyetin yeniden tesis edilmesi olmadığını, Mısır halkının haklarını geri kazanmasının, toplumsal adaletin sağlanmasının, ordunun kışlalarına geri dönmesinin de büyük önem arz ettiğini vurgulayan İhvan lideri, ülkenin kurtarılması ve bu gasıp düzenin devrilmesi için birlik olmak gerektiğine işaret etti. Abdulgani ancak bu sayede devrimin kazançlarının yeniden elde edilebileceğini, meşruiyetin tesis edilebileceğini, halkın özgürlüklerinin geri kazanılabileceğini vurguladı. 
 
Medyanın İhvan’ın yayınladığı belgeyi çarpıtarak aktarmasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Abdulgani, darbeye destek veren basının gerçeklerin üzerini örtmek ve sahte fikirler üretmek için çalıştığını söyledi. 
 
Söz konusu belgede yer aldığı gibi İhvan’ın Mısır Ulusal Grubuyla ortak hareket etme hususunda ciddi olduğunu, Mısır halkı darbe karşısında birlik olmadığı sürece darbenin kırılamayacağını ifade etti. 
 
Yayınlanan bu belgenin İhvan mensuplarının ortak hareket etme hususunda bilinçlendirilmesi amacı taşıdığını, asla İhvan’ın değerlerinden taviz verdiği anlamına gelemeyeceğini ifade eden Abdulgani “Her grup kendi tavrını ortaya koyarak ortak çalışmalar yürütme hakkına sahiptir. Yapmamız gereken anlaştığımız hususlarda işbirliği yapmak, farklı olduğumuz konularda da karşılıklı anlayış çerçevesinde hareket etmektir” şeklinde konuştu. 
 
2018’de yapılacak olan seçimlerle ilgili İhvan’ın tavrının ne olduğu hususuna da değinen Abdulgani “Darbeci yönetimi bir şekilde meşrulaştıracak olan her türlü tavrın karşısındayız. Bu anlamda seçimlerin buna çanak tutacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu seçimlerden olumlu sonuç çıkacağı yönündeki bir yaklaşımın kesinlikle doğru olmadığını ifade etmeliyiz” şeklinde konuştu. 
 
Yayınlanan belgenin ardından ortak çalışma yürütmek üzere harekete geçme hususunda İhvan lideri, bu anlamda ortak ilkeleri olgunlaştırmak ve ortak hedefleri belirlemek noktasındaki çalışmaların hala devam ettiğini, bu çalışmalardan dışarı sızan bilgilerin bu değerli çabaları sekteye uğratmayı amaçladığını ifade etti.