İhsanoğlu: Hamas’ın da durması lazım

İhsanoğlu: Hamas’ın da durması lazım

İhsanoğlu, Gazze için, "Ateşkesin derhal uygulanması lazım ve Hamas’ın da Gazze’ye zarar vermeden durmasını temenni ederim” dedi.

Muhalefet partileri tarafından ‘çatı aday’ olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi çalışmalarını sürdürüyor. Seçim çalışmaları kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak için Gaziantep’te bulunan cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, basın mensuplarının Türkiye ve dünya gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Tuğcan Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına; Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek veren partilerin il başkanları katıldı. Ekmeleddin İhsanoğlu, basın toplantısında; cumhurbaşkanlığı seçimleri, Suriye sorunu ve Gazze’de yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.
Konuşmasının başında hükümetin belirlediği 2023 hedeflerine vurgu yapan İhsanoğlu, “2023 senesinde varıldığında yani 9 sene sonra dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek, hedefimiz budur. Türkiye’mizin hedefi bu. Büyük Türkiye’nin hedefi bu olmalı ama bunu gerçekleştirmeli. Bu bir slogan halinde kalmamalı. Bu da sürdürülebilirlik kavramları, prensipleri, politikaları, programları ile yapılmalıdır” diye konuştu.
"ONLARIN KABAHATİ DEĞİL"

Suriye’de yaşanan sıkıntılara değinen Ekmeleddin İhsanoğlu, “Sığınmacı, misafir, mülteci. Ad bulamıyoruz bunlara, devlet ad bulamıyor. Çünkü bu mesele gerçekten çok karışık bir mesele. Fakat önce şunu soralım. Bu sıkıntılar bizim vatandaşlarımız ile Suriyeli vatandaşlar arasında oluyor değil mi? Bunun sebebi nedir? Bunlar kendiliğinden mi geldiler buraya? Yani bu meseleye bütün boyutları ile bakmak lazım. Unutmayalım komşuluk hakları var. Bu komşuluk haklarını biz bizim kültürümüzde, dinimizde var. Ayrıca bunlar mağdur kalmış, ölümle tehdit edilmiş, canları pahasına buraya geldiler. Unutmayalım ki savaşa sürüklenme hadisesi onların kabahati değil. Bu bölge savaşa sürüklendi, Suriye sürüklendi ve burada ben fazla konuşmak istemiyorum. Çünkü herkes bunun ne olduğunu biliyor. Eğer Suriye’de iç savaş olmasaydı, Suriye’de bu karşılıklı tahribat olmasaydı, şiddet kullanılmasaydı ve eğer Suriye’deki reform hareketleri ağır, yavaş, aksak gitseydi, bazıları illa ben ona anlattım ama o anlamadı, ben onun kulağını çekeceğim üslubu içerisinde yapılmasaydı, bu hale gelir miydi? Bu insanlar, kim evini terk edip de bu perişan halde yaşamak ister? Ben o insanlarda kabahat bulamıyorum. Bizim vatandaşlarımızda da kabahat bulamıyorum. Ben kabahati bu hali oluşturanlarda buluyorum” dedi.
"SINIRLAR KEVGİR GİBİ OLDU"

Suriye’de yaşanan sıkıntıyı cumhurbaşkanı seçilmesi halinde çözeceği sözünü veren Ekmeleddin İhsanoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu problemin çözümü Ortadoğu’daki bu savaşın, bu çatışmaların sonuna bağlıdır, ona paraleldir. Biz Ortadoğu’da barış tesis edemezsek, bu işi beceremeyiz. Bizler hep sıkıntı içerisinde oluruz. Onun için Türkiye’nin her şeyden önce Ortadoğu’daki barışı sağlaması için kolları sıvaması lazım. Sınırlar kevgir gibi oldu. Sınırlarda bir tane varlık vardı, bir tane devlet vardı, o devlet yok oldu. Onun yerine etnik yapıya dayalı bir devlet oluşuyor. Öbür taraftan da İslam hilafeti, İslam devleti şeklinde yeni bir devlet kuruluyor ve biz bunlarla komşu oluyoruz. Böyle komşuluk güzel bir şey mi? Yoksa eski komşuluk mu daha güzeldi? Türkiye’nin bunları tartışması lazım. Türkiye bunları tartışmıyor, hamasetle birtakım kahramanlıklar yapılıyor. O kahramanlıklar kağıt üzerinde oluyor. Ondan sonra bizim insanlarımız, halkımız üzülüyor. Bu reva mıdır? Ben eminim ki Cenab-ı Hakk’ın izniyle halkımızın desteği ile bu göreve geldiğim zaman ben bunu çözmeye muktedirim ve burada milletimize sizin huzurunuzda söz veriyorum.”
GAZZE’DEKİ DURUM

Gazze’de yaşanan son gelişmeleri değerlendiren İhsanoğlu, "Ateşkesi sağlamak için gerekli şartlar henüz teşekkül etmedi. Birincisi İsrail orantısız saldırılarını devam ettiriyor. Hamas saldırıyı sürdürüyor. Semtleri, mahalleleri, binaları olduğu gibi yıkıyor. Bu zamana kadar 196 kişi şehit düşmüştür. Bugün 210’a yaklaştı. Ateşkesin derhal uygulanması lazım ve Hamas’ın da Gazze’ye zarar vermeden durmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.
Kendisine destek veren partilerin arttığına işaret eden İhsanoğlu, son olarak Büyük Birlik Partisi’nin de kendisini desteklediğini duyurdu. Basın toplantısının ardından Tuğcan Otel’de dinlenmeye çekilen Ekmeleddin İhsanoğlu, esnaf ziyareti gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.
Kaynak: İHA