İhsanoğlu Görevini Devretti

İhsanoğlu Görevini Devretti

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu, görevini İyad Medeni'ye devretti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu 2005 yılında teslim aldığı İİT genel sekreterlik görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretti.

Cidde'de bir otelde gerçekleşen törene, Türkiye'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer ve Suudi Arabistan'dan diplomatikmisyontemsilcileri ile üst düzeyyetkililerkatıldı.

YeniGenel Sekreter İyad Medeni törende yaptığıkonuşmada, İİT'nin İhsanoğlu döneminde çok önemli başarılaraimza attığına dikkati çekerek, İhsanoğlu'nun teşkilatı çokyükseklere taşıdığını ve dünya çapında tanıttığını vurguladı.

Törende söz alan İhsanoğlu, çalışmaarkadaşlarına, teşkilata verdiği lokal destek için Suudi Arabistan'a, Türkiye'ye ve üyeülkelere teşekkür etti.

Kendisini İslam dünyasının meselelerine adadığını belirten İhsanoğlu, "Geçtiğimiz dokuz yıl boyunca kendimi İİT'in çalışmalarına adadım. Tüm düşüncelerim, çalışmalarım ve gayretlerim İİT Genel Sekreteri olarak seçildiğim gün üzerime aldığım güvene layık olmaya yönelik oldu. Doğu, Batı, Kuzey ve Güney istikametlerinde 62 kez sefere çıktım ancak hiçbir zamanmisyonumu gözden kaybetmedim. Zihnen ve bedenen daima bu gerçekle meşgul oldum. Bunun dışındaki meseleler ikincil planda kaldı'' diye konuştu.

- ''İİT BM'den sonra ikinci en büyükuluslararası teşkilat''

''İİT'nin üye sayısı ve nicelik bakımından BM'den sonra ikinci en büyükuluslararası teşkilat olduğu hususu herkesçe kabul edilen bir gerçek haline gelmiştir'' diyen İhsanoğlu, bunun en açıkgöstergesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz Ekimayında düzenlediği İİT konuluözel oturum olduğuna işaret etti.

İİT'in ciddi değişikliklere sahne olduğuna dikkati çeken Ekmeleddin İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Teşkilat 2005 yılında bu yana önemli bir paradigmadeğişimine şahit olmuştur. İİT başlıca iki açıdan büyükdeğişime şahit olmuştur: Birincisi, çalışma metodolojisi ve İslam Dünyasındaki meselelere yönelik yaklaşımı; ikincisi ise, İİT tarihinde bir ilk olan On Yıllık Eylem Planı'ndaki spesifik hedef ve amaçların planlanması ve belirlenmesidir. Siyasi alanda İİT kuruluşundan bu yana bazı konulara yönelik geleneksel yaklaşımını değiştirmiştir. Irak'taki mezhebi ihtilafın çözümü için 2006 Mekke Anlaşmasıylasonuçlanan kendi dinamik metodunu geliştirmiş; Filistin'de 2006 AralıkayındaEl-Fetih ve Hamas arasında uzlaşmaya varılmasında rol oynamış; Filistin'in UNESCO ve BM üyeliklerinikazanması için yapılan oylamalarda İİT üyesiülkelerin en genişşekilde aktif katılım ve desteğini sağlamıştır. Kutsal Kudüs şehri ve sağlık, eğitim ve konutalanlarındakisorunlarınınçözümüne yönelik özel bir plan hazırlama başarısını göstermiştir."

-Rakamlarla İhsanoğlu dönemi

Kendi dönemi ile ilgili gelişimi rakamlarla ifade eden İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"On Yıllık Eylem Planı kapsamında İİT içi ticaret hacmi 2004'te 205 milyar dolardan 2012'de 742,47 milyar dolara yükselmiştir. Bu bağlamda ayrıca, İİT Tercihli Ticaret Sistemi Antlaşması'nın üye ülkelerce imzalanıp onaylanmasını ve yürürlüğe girmesini sağladık. İlave olarak, İİT üye ülkelerimizin ihtiyacını duyduğu ve İslam Dünyasının beklentilerine uygun bir şekilde yeni faaliyet alanları geliştirmiştir. Bu alanlar arasında doğal felaketler, savaş ve krizlerin sonuçlarıyla mücadele bağlamında insani yardım faaliyetleri yer almaktadır. İİT uluslararası diplomatik girişimlerinde İslamofobiyle mücadeleye büyük önem vermiştir. Bu çerçevede çatışmacı safhadan işbirliği ve uzlaşma safhasına geçilmesini sağladık. Bu bağlamda başta BM İnsan Hakları Konseyi'nde kabul edilen 16/18 Sayılı Karar ve müteakiben BM Genel Kurulunda onaylanan kararlar olmak üzere uluslararası alanda birçok girişim başlattık.

-"Bundan sonra da İslam dünyası için çalışacağım -

İhsanoğlu kendisini İslam dünyasına adadığını ve bundan sonra da var gücü ile İslam dünyası için çalışacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
" 2005 yılında başlatılan reform ve gelişme süreci iki yıl sonra sonuçlanacaktır. İslam dünyasının tarihte hiç olmadığı kadar şahit olduğu yeni ve tehlikeli bunalımlar karşısında hızlı istişareler yapılması, tutum geliştirilmesi ve karar almaya yönelik yeni çalışma usulleri geliştirilmesi üzerinde düşünmemiz gerekmektedir. Bugün görevim sona ererken, hayatımın geri kalanında İslam Dünyası'nın meseleleri ve sorunlarına hassasiyetle eğilmeye devam edeceğimi vurgulamak isterim.''

Konuşmasının sonunda Ahmed Şevki'nin bir şiirini okuyan İhsanoğlu, ''Sayın Iyad Emin Medeni'ye en samimi tebriklerimi ve temennilerimi ifade etmek isterim. Kendisinin bu sorumluluğu en az benim kadar ve hatta daha iyi bir şekilde yerine getireceğine yönelik güvenim tamdır'' diyerek görevini devretti.