İHH'ya Kirli Tezgah

İHH'ya Kirli Tezgah

Hükümeti hedef alan 17 Aralık yargı darbesini tezgâhlayanlar, bu kez İHH üzerinden harekete geçti.

Hükümete yönelik başlatılan 17 Aralık sürecinde, dün de Türkiye'yi El Kaide terör örgütüyle eşleştirmeye yönelik bir operasyona tanık olduk. Van merkezli başlatılan İstanbul, Adana, Kilis, Gaziantep ve Kayseri'yle birlikte 6 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, İnsani Yardım Vakfı (İHH) hedef seçildi. Sabah saatlerinde İHH Kilis ofisine, baskın düzenlendi. İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay, Kilis Valisi ve Kilis Emniyeti'nin haber olmadan düzenlenen operasyon sırasında aramayı yapan ekibin tüm arama kurallarına aykırı davrandığını, zorla imza attırmaya çalıştığını ve odaları ararken İHH personelinin odalara almadığını belirtti.

ALGI OLUŞTURMA OPERASYONU

El Kaide'ye yönelik operasyonda İHH'nın da aranmasının halkta bir algı yaratma çalışması olduğunu belirten Kutluay, 'Arama kararı bir kişi hakkında ama onun evi yerine İHH'ya geliyorlar. Aramalarda hiçbir suç unsuruna rastlanmadı ama amaç bu değil. Amaç İHH'nın El Kaide bağlantısı varmış gibi göstermek ve terör örgütüyle ilişkilendirerek bir algı yaratmak' şeklinde konuştu.

ARAMA KARARI 5 SAATTE GELDİ

İHH Avukatı Uğur Yıldırım, 'SSK'lı bir çalışanımızın ev adresi olarak İHH ofisinin adresi verilmiş. MERNİS'te bu kişinin ev adresi olmasına rağmen mahkeme kandırılarak ev adresi olarak İHH ofisi verilmiş. Operasyon başladıktan sonra bu kişi gelip teslim oldu. Ancak buna rağmen arama devam etti. Çalışanlarımız çıkarıldı, avukatları aramalarına izin verilmedi. Dernekler için ayrı bir arama kararı çıkarılması gerekirken kişi üzerinden alınan bir kararla ofisimiz arandı' dedi.

Lieberman'ın sözüyle başladı

Yaşar Kutluay, 17 Aralık'ta başlayan operasyonun gelişen Türkiye ve Türkiye kurumlarına yönelik olduğunu belirtti. Kutluay, 'Suriye'de mazlumlara, dullara yetimlere yardım ediyoruz. İnsani diplomasiyle esir düşenleri kurtarıyoruz. Bir Türk kurumunun Suriye'de söz sahibi olması bazı odakları rahatsız ediyor. Rahatsız olanlar kim derseniz İsrail'i söylemiyorum bile. İsrail ve onun maşası olmuş paralel yapılar rahatsız. Son dönemde İHH'ya yönelik çalışmalar İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın 'İHH bizim için en büyük tehlikedir' demesiyle başladı. Daha sonra da tır olayı. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar şimdi de bir kişi üzerinden ofisimizi basıyorlar' dedi.

Diskler gizli kopyalandı

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, sabah saatlerinde İHH'nın Yaşar Aktürk Mahallesi'ndeki Kilis Şubesi'ne baskın yaptı. Çevrede güvenlik önlemi alınırken, içeriye giren ekipler fiziki aramanın yanı sıra bilgisayarları inceledi. 2 saat süren arama sonrasında vakfa ait 10 bilgisayar emniyete götürüldü. İHH çalışanı İ.İ. de gözaltına alındı. Polisin, aynı binadaki Katar Kızılayı irtibat bürosunda da arama yaptığı öğrenildi. Vakfın koordinatörü Erhan Yemelek, polislerin bilgisayarlar üzerindeki işlemi gizlice yaptıklarını, disklerin kopyalanmasını büroda yapmayıp emniyete götürdüklerini belirterek, 'Burada bir hukuksuzluk olduğuna inanıyorum' ded. Arama çalışmaları nedeniyle 15 bin kişinin yaşadığı Suriye'deki Esselame kampına bugün yemek götürülemedi.

Van merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon

Van Cumhuriyet Başsacılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, Van'ın yanı sıra İstanbul, Adana, Kilis, Gaziantep ve Kayseri'de eş zamanlı El Kaide operasyonu düzenlendi. Operasyon kamsamında Van'da 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 2009'da Van'da yapılan El Kaide operasyonunda gözaltına alınıp, serbest bırakılan veya davası halen süren bazı kişilerin de olduğu kaydedildi. Öte yandan Van Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile İstanbul'da 3, Kayseri'de 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere Van'a götürüldü.

Suriye'de savaş ortamında gıda dağıtanlar gözaltına alındı

İHH İnsani Yardım Vakfı Kayseri Şube Başkanı Şaban Sözduyar, 2 yıldır Kilis İHH ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: 'Kayseri İHH adına Kilis'teki çalışmalara katılan sorumlularımız Recep Çamdalı ile Ömer Faruk Aksebzeci abilerimizdir. Bu çalışmalar içerisinde yapılanları bizatihi Suriye tarafına geçerek yerinde denetlemesini de yaptık. Çadır kentte yaşayan 15 bine yakın insana günlük iki öğün yemek verilmektedir. Günlük 200 bine yakın ekmek üretimi yapılmaktadır. Suriye içerisinde, arazide, savaş ortamında bu insanların etkisi altında olan bölgelerden de geçerek yardım ulaştırmaya çalışıyoruz.'

Karanlık odakların girişimi

İnsani Yardım Vakfı'nı (İHH) El Kaide ile irtibatlandırmaya yönelik operasyon kapsamında Kayseri İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Recep Çamdalı'nın evine baskın düzenlendi. Kayseri İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Şaban Sözduyar, Çamdalı'nın evinde arama yapıldığını ve bilgisayarlarının yanı sıra İHH broşürlerine el konulduğunu açıkladı. Çamdalı'nın sorgulanmak üzere Van'a götürüldüğünü belirten Sözduyar, şunları söyledi: Bugün yaşanan olay karanlık odakların iyiliğe, insanlığa, adalete, onura düşmanlık beslediğinin işaretidir'

'Kime? Neye? Nereye? Hizmet'

Operasyona tepki gösteren İHH'dan, 'Kime? Neye? Nereye? Hizmet' başlığıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Kilis'teki merkeze yönelik operasyon hukuksuz olarak nitelenerek, 'Aranan kişinin evine gitmek yerine, ne hikmetse ofisine gelinmiş, bilgisayarlara el konulmuştur' denildi. Açıklamada, operasyonun İHH'yı El Kaide ile irtibatlandırma çabası olduğu belirtildi.