İHH'dan Orta Afrika'ya Yardım

İHH'dan Orta Afrika'ya Yardım

İHH, Orta Afrika'daki kamplara sığınan binlerce Müslümana gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulundu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylardan kaçarak Çad sınırındaki Gore ve Dore kamplarına sığınan Müslümanlara gıda ve hijyen malzemesi yardımı yapıldı.

İHH'dan yapılan açıklamaya göre, İHH Acil Yardım Ekipleri, kamptaki yardım faaliyetlerini yaklaşık bir ay önce başlattı.

10 kişilik İHH Acil Yardım Ekibinin Koordinatörü Erhan Çelik, Orta Afrika Cumhuriyeti sınırındaki farklı bölgelerde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 6 adet kampın bulunduğunu, bunlardan Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampında ise 4 bin 500 kişiye yardım yaptıklarını söyledi.

Türkiye'den yapılan bağışlarla bölgeden aldıkları gıda ve hijyen paketlerini 6 araçlık bir konvoyla kamplara ulaştırdıklarını bildiren Çelik, yardım malzemelerinin içeriğiyle ilgili "Gıda paketlerinin içerisinde makarna, pirinç, un, yağ, salça ve tuz bulunmakta, hijyen paketinin içerisindeyse sabun, deterjan, terlik ve ibrik bulunuyor" dedi.

Gore Kampı'ndaki mültecilerin 3 aydır burada olmalarına rağmen  herhangi bir yardım kuruluşundan kendilerine yardım ulaşmadığını dile getirdiklerini aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'den gelen yardımları gördüklerinde gözyaşlarını tutamadılar. Bizlere çok teşekkür ettiler. Ancak kalıcı çözümlere de ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu konuda yetkililerle yaptığımız görüşmede, sığınmacılara kalıcı yaşama alanı tahsis edilmesinin, bakanlar kurulu kararıyla onaylandığını belirttiler. Burada, barınma, su kuyusu, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerekiyor."

Çelik, Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampında 4 bin 500, Doyoba Kampında 16 bin 772, Mbitoye Kampında 8 bin 745, Ndjamena Kampında da 4 bin 195 olmak üzere toplam 41 bin 118 kişinin kamplarda yaşadığını kaydederek, bunlardan Doyoba ve Mbitoye kamplarında da dağıtım planladıklarını sözlerine ekledi.