İHH'dan Iraklı mültecilere 20 yardım tırı

İHH'dan Iraklı mültecilere 20 yardım tırı

İHH İnsani Yardım Vakfı, Musul, Kerkük, Telafer, Tuz Hurmatu civarındaki Türkmen, Kürt ve Arap mültecilere 20 TIR'lık 500 ton gıda malzemesi, bebek maması ve hijyen paketi gönderdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı, IŞİD'in Musul'da kontrolü ele geçirmesi üzerine evlerini terk ederek çevre şehirlere sığınan Türkmen, Kürt ve Arap mültecilere yönelik yardımlarını sürdürüyor.

Çatışmaların başladığı ilk günden bu yana Erbil, Kerkük ve Dahok’a sığınan Türkmen, Kürt ve Arap mültecilere yardım malzemesi ulaştıran İHH ekipleri, şimdi de 500 tonluk gıda malzemesi, bebek maması ve hijyen paketinden oluşan 20 TIR’lık konvoy kaldırdı.



Bugün yola çıkan TIR’ların 5’i İstanbul, 15’i de Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden hareket etti.

İstanbul’dan kalkan yardım TIR’ları için eski Galata Köprüsü Balat yönündeki İSPARK alanında bir uğurlama töreni düzenlendi. Törene İHH Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Irak Türkleri Adalet, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mithat İbrahim de katılacak.

IRAKLI MÜLTECİLERİN DURUMU VE YAPILAN YARDIMLAR

Törende konuşan İHH Başkan Vekili Yavuz Dede, Irak’ta hükümet ile IŞİD arasında başlayan çatışmalardan sonra Bağdat, Ramadi, Felluce ve civar il ve ilçelerinde yaşayan insanlar can güvenliği olmaması sebebiyle, Kuzey Irak, Kerkük, Bağdat’ın dışındaki kenar mahallelere iltica etmek durumunda kaldığını söyledi.

Krizin ardından iltica edenlere İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Kerkük ve Kuzey Irak’ta acil yardım çalışmalarında bulunduklarını belirten Dede, “bu çalışmalarımız bölgedeki partner kurumumuz tarafından devam etmektedir. Mültecilere yapılan yardımlarımız, gıda kumanyası başta olmak üzere battaniye, yatak, döşek, yorgan, mutfak malzemelerinden oluşmaktadır”dedi.
IŞİD ve kabilelerin ortaklaşa başlattıkları çatışmalar neticesinde hükümet güçlerinin Musul’dan çekilmek zorunda kaldığını kaydeden Dede, şöyle devam etti:

Yaklaşık 800 bin kişi Musul’dan Kuzey Irak’ın Erbil ve Dahok bölgelerine sığınmışlardır, Erbil ve Dahok’a sığınan mülteci sayısı 600 bin olup kalan 200 bin kişi Musul ve Erbil arasındaki ihtilaflı bölgelere sığınmışlardır. Sığınılan yerler arasında oteller, camiler, yakın akrabalar, misafirperver kişilerin evleri bulunmaktadır.”



İHH İnsani Yardım Vakfı olarak krizin başladığı andan itibaren Musul sınırına yakın Ha’zır ve civar köylerine giderek acil yardım çalışmalarını başlattıklarını ve halkın yaralarını sardıklarını ifade eden Dede, yardım çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
Ha’zır bölgesi Musul sınırına en yakın ikinci askeri nokta olup burada 50 aile birleşmiş milletlerin çadır kentine yerleşmiştir.
Erbil de başlattığımız acil yardım çalışmaları Dahok ve civar köylerine yayılmıştır, Musul’a yakınlığıyla bilinen Dahok şehrinin Musul sınırına en yakın köyü Şeyhan olup bu köy’e sığınan Musul mültecilerine’ de yardımlarımız şu an itibariyle devam etmektedir.

Krizin başlamasından sonra bir hafta içinde Musul’dan Erbil ve Dahok’a sığınan mülteciler Musul’a dönmeye başlamışlardır, şu an itibariyle Musul mültecilerinin yüzde 90 evlerine dönmüştür.

Ayrıca Kuzey Irak’ın Dahok bölgesinde Bağdat, Ramadi ve Felluce’den gelen mültecilere yardım çalışmalarımız devam etmektedir.

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Suriye’den Erbil ve Dahok’a gelen mültecilere dönemsel yardımlarda bulunmaktayız, en son Rajova’dan gelen mültecilere yaklaşık 30.000 kişiye acil yardım ulaştırılmıştır.
Şu an Musul’un dışında peşmerge kontrolünde bulunan Sincar bölgesinde yaklaşık 50.000 kişi bulunmaktadır. Bu mülteciler son yaşanan olaylardan sonra Telafer, Tuz Hurmatu ve civar yerleşim yerlerinden gelmişlerdir mülteciler Türkmenlerden olup bir kısmı Kerkük civarında yerleşmişlerdir. Bu arada partner kurumumuz tarafından acil yardım olarak, su, öğlen ve akşam yemekleri bebek bezleri temizlik malzemeleri vs. dağıtılmaktadır, 

Yine bu bölgelerden Kerkük içine yerleşen 4.000 aile yaklaşık 20.000 kişi bulunmaktadır.

Buradaki mültecilere de hiçbir din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin İHH İnsani Yardım Vakfı olarak acil yardım çalışmalarımız devam etmektedir.

Önümüzdeki günlerde Sincar vilayetinde ayni yardım çalışmalarımız hızlanacaktır.”

Sincar vilayetine göç eden Türkmen köyleri isimleri şöyle:

Tuzhurmatu 
Taze hurmatu
Amirli
Bostanlı
Zangili
Karanaz
Çardaklı
Elbu hasan
Küçük elbu hasan
Abud
Pir ahmed
Sayad
Dere obası

İHH İnsani Yardım Vakfının 20 tırlık yardım konvoyunun içeriği şöyle:

• 10 tır gıda –kumanya malzemesi-11500 adet
• 1 tır sıvı yağ-25000 adet
• 3 tır bebe büskivisi- 42000 adet
• 2 tır hijyen paketi-7000 adet
• 2 tır bebek maması- 6000 paket
• 2 tır süt-46080 adet

toplam fiyat tutarı: 1.250.000 tl