İHH, Nepal'de 13.000 Kişiye Yardım

İHH, Nepal'de 13.000 Kişiye Yardım

Depremin vurduğu Nepal'de bulunan İHH ekipleri, bir yandan enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışırken diğer yandan depremzedelere acil gıda, barınma ve hijyen paketi dağıtımına devam ediyor.

Son yılların en büyük felekatlerinden birinin yaşandığı Nepal'de İHH acil yardım ekibi enkaz altında arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürürken gıda barınma, hijyen ve sağlık yardımlarına hız verdi.

Nepal'de cumartesi meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aşarken bazı köyler haritadan silindi.

Yaklaşık 8 milyon insanın etkilendiği deprem nedeniyle elektrik ve su altyapısı çöken kentlerde insanlar sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Yaklaşık 4 milyon insan da gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Yardımların dağıtılmasında yaşanan gecikmeler ve hastalıkların yayılması endişesi nedeniyle binlerce Nepalli başkent Katmandu'dan depremden daha az etkilenen bölgelere göç ediyor.

Depremin ardından Türkiye'den giden İHH arama-kurtarma ve insani yardım ekiplerimizin çalışmaları devam ediyor.

Depremden sonra bölgeye ilk ulaşanlar arasında yer alan İHH İnsani Yardım Vakfı ekibi, kurduğu koordinasyon merkezi ile ülkede yaşanan gelişmeleri takip ederek, depremzede halkın yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama-kurtarma uzmanı ağırlıklı bölgeye sevk edilen iki ekibimiz yerel yöneticilerle işbirliği halinde depremden etkilenen halka yardım ulaştırıyor. Depremin en çok etkilediği bölgeler olan köylerle ilgili de araştırmalarını tamamlayan ekiplerimiz, arama-kurtarma timleri ve gıda yardımlarını da bu bölgelere sevk ediyor.

 

Kimsenin gitmediği bölgelere yardım

Katmandu yakınlarındaki Bhaktapur'da 3 gündür yaptıkları çalışmalarda birçok depremzedeye gıda yardımında bulunan ekiplerimiz başkent Katmandu merkezinde 5 bin, Lalitpur bölgesinde de 3 bin kişiye pirinç, soya fasulyesi dal isminde yerel yiyecek dağıttı. Depremin en şiddetli yaşandığı ve şimdiye kadar yardım gitmeyen köylerden biri olan Gorka'nın Deragaun köyüne de 4 bin kişiye gıda, hijyen malzemesi ve branda ulaştırıldı.

Ayrıca hijyen malzemesi ile battaniye ve branda gibi barınma yardımı da yapan İHH ekipleri, kimsenin gitmediği bölgelere yardım ulaştırıyor. Dün yardım dağıtılan Balgunga köyü bunlardan birisi. 100 evin bulunduğu köyde 40 ev tamamen yıkılmış durumda. Köye 3 kamyonette taşınan yardımlar bölgede bulunan 700 kişiye ulaştırıldı.

İHH Acil Yardım Koordinatörü Erhan Çelik, genel olarak bölgede gıda, barınma ve hijyen malzemelerinin tümüne ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Bölgede yerel imkanların son derece kısıtılı olduğunu ifaden eden Çelik, "Devletin arama kurtarma faaliyetlerini yürütemediğini gördük. Askeriyenin dışında olaya müdahale eden kimse yok. Askeriye de yalın bir şekilde müdahale ediyor, profesyonel bir ekibe sahip değil. Ekibimizle bu ihtiyacı karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

 

AID doktorları yaraları sarıyor

Öte yandan Uluslararası Doktorlar Birliği'ne (AİD) bağlı Türk doktorlar da, UNESCO'nun tarih mirası olarak kabul ettiği tapınakları ile ünlü Durbar Meydanında Nepal'in ilk sahra hastanesini açtı. Yıkılan Bakhtapur Hastanesinin bahçesine kurulan iki ayrı hastanede günlük 800 hastaya sağlık hizmeti veriliyor. AİD'in Nepal'de hizmet veren gönüllü doktorları Dr. Ergün Akpınar, Dr. Muhammed Yaşar Sever ve Dr. Nedim Uzun, depremzedelerin çoğunda stres, panik atak gibi psikolojik bozuklukların yanı sıra dışarıda yaşamaya bağlı ateşli hastalıklar, gittikçe artan ishal, alınan darbelere bağlı ağrı, çocuklarda deri döküntüsü, kızamık, üst solunum yolu gibi vakalara rastladıklarını açıkladı. Halka içme suyu için klor tablet ve salgınlardan korunmak için de 20 bin maske dağıtacaklarını, kamplara ise ateş taraması yaptıklarını söyleyen Türk doktorlara zaman zaman başka ülkelerden gelen yabancı doktorlar da destek veriyor.

 

Nepal'e yardım için

Din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştıran İHH İnsani Yardım Vakfı, Nepal'deki depremzedelerin gıda, barınma ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için duyarlı tüm insanları yardıma çağırıyoruz.

Yardım yapmak için banka hesap numaralarından, online bağış yoluyla veya NEPAL yazıp 3072'ye Sms göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.